Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Сделка между управляващите и ДПС ли е отлагането на разглеждането на Закона за местното самоуправление срещу осигуряването на кворума за днешното пленарно заседание?

Това бе основният въпрос в Народното събрание, след като и днес законотворците не бяха достатъчно, за да започнат работа навреме, и успяха да се съберат от втория опит с регистрациите на ДПС.

А след като започна заседанието, мнозинството по искане на движението гласува да се отложи разглеждането на законопроекта, с който да се създадат звена към общините за контрол по опазване на обществения ред.

Oще по темата

Според шефа на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов в законопроекта няма проблем и са неснователни притесненията на опозицията, свързани с функциите на инспекторите, които ще извършват проверките.

Въпреки това той обясни, че следващата седмица ще има ново обсъждане на законопроекта с ДПС.

"В предстоящата седмица ще поканим представители от националното сдружение на общините, представители на МВР, за да могат да говорят с експертите на ДПС по всички тези текстове, за които имат притеснения", обяви Цветанов.

Вторият в ГЕРБ потвърди, че ДПС не са се регистрирали в пленарната зала именно заради предстоящото разглеждане на точката за промени в Закона за местното самоуправление.

"Това е мнението на представителите на ДПС и вчера те казаха, че това е бил мотивът да не направят регистрацията. Ние не сме смятали, че този законопроект ще има някакъв проблем, но пък днес направихме отлагането на точката, за да можем да намалим това напрежение. Това е нашата роля с Волен Сидеров - да създаваме атмосфера на работа, а не атмосфера на противопоставяне", обясни Цветанов.

На въпрос дали мнозинството не става зависимо от ДПС да осигурява кворум за започването на заседанието, Цветанов настоя, че народните представители от мнозинството са можели да съберат нужния брой и сами.

"Днес имахме възможност да имаме кворум и това можеше да се реализира във второто регистриране. В първото имаше колеги, които се обадиха, че са на вратата, или е имало задръствания и не са успели да дойдат точно в 9 часа", уточни шефът на ПГ на ГЕРБ.

Според Волен Сидеров пък случилото се не трябва да се разглежда като сделка и настоя, че с отлагането на разглеждането на законопректа той ще стане по-добър.

"Отлагането е полезно в този случай. А кой ще си запише актив, това е в рамките на парламентарната демокрация", коментира той.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пък бе категоричен - законопроектът за местното самоуправление е вреден за хората и държавата и с него ще се създадат "наказателни отряди". По думите му обаче имало нещо по-важно от политическа гледна точка - вътрешна криза в управляващите.

"Има нещо по-важно от политическа гледна точка, което видяхме вчера и днес. Управляващото мнозинство не може да осигури кворум в зала. Кворумът в Народното събрание се осигурява от опозицията. Нещо повече - конструктивните действия на опозицията определят и дневния ред в Народното събрание. Това е един знак за вътрешна криза в управляващите", отсече Карадайъ.

Той отново настоя, че държавността е в криза и "нейната реанимация започва с диалога".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Анонимен

преди 5 години

Егати компилацията асфалт ефенди и почетния председател Доган и не до там почетния Карадайъ дето не знам защо като му пиша името на компютъра за подсещаща дума излиза катаракт вероятно Бог ми право знак че депутатите са болест но ние и сами си го знаем но явно и НС него му е писнало.Пък за кучето спокойно сега Доган ще му подари един проскубан скункс и ще са квит.После заедно ще отворят куршум джамия но едва ли ще се дупят да не стане някой инцидент с това дето са го яли преди това.

27

Анонимен

преди 5 години

КОГАТО РАЗДАВАШЕ КУЧЕНЦА, ОСВЕН НА ПУТИН, БОРИСОВ ПОДАРИ И НА ДОГАН.ЛИЧНО МУ ГО ЗАНЕСЕ В САРАИТЕ ЗА РОЖДЕНИЯ ДЕН.

26

Анонимен

преди 5 години

ЗАЩО ПРЕМАХНАХА ИЗВЕДНЪЖ ВСИЧКИ ПУБЛИКАЦИИ ЗА ЕКСКУРЗИЯТА НА БОРИСОВ В АМЕРИКА???

fallback