Цветан Цветанов. Снимка: архив, БТА

Трудни са разговорите между управляващи и опозиция, но все трябва да ги има, смята шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов.

Още по темата

Повод за признанието му стана среща в парламента с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ за единствения кандидат за конституционен съдия от квотата на НС Красимир Влахов.

И макар депутатите от движението да са се съгласили на среща с номинирания от ГЕРБ и Обединените патриоти Влахов, Цветанов и Карадайъ отвориха темата и за управляващата коалиция, за икономическото развитие на страната и очаквано гледните им точки по тези въпроси влязоха в сблъсък.

Проваленото заседание на парламента поради липсата на достатъчно законотворци в пленарната зала провокира двамата да отворят дебата по тези въпроси.

Цветанов призна, че кворумът е ангажимент на управляващите, а от това пък зависи и стабилността на институциите.

"Много анализатори смятаха, че е по-добре да се направи правителство на малцинството след изборите, но как щяхме да работим с 95 депутати, нямаше да може да започнем пленарния ден и щяхме много бързо да отидем на избори, а за нас е важно да има стабилност, защото сега има икономически ръст от 4%, най-ниската безработица и възможност през новия бюджет 2019 г. да увеличим и работните заплати с 10%, надявам се и вашите работодатели да увеличат вашите заплати", обърна се той към журналистите.

Карадайъ използва това, че Цветанов повдигна въпроса за развитието на страната и опонира, че в момента положението не е добро.

"Инфлацията е факт, виждаме и ще усетим и по джоба си увеличението на природния газ и ред процеси, които произтичат от там, а за политическата конфигурация от днешна гледна точка след година и половина нашата оценка е, че ГЕРБ се отказаха от ясна програма за развитието на страната, зад която да има мнозинство в парламента, а предпочетоха да има аритметично мнозинство, но с него държавата върви по инерция независимо от някои добри неща, които се случват, защото те не са целенасочени, просто няма ясна програма за развитие", оспори думите на Цветанов лидерът на ДПС.

Той призна, че е готов да обсъжда всеки приоритет, посочен му от мнозинството, каква цел има, в какви срокове и с какви действия се изпълнява.

"ГЕРБ допуснаха популизма и национализма във властта", обвини още Карадайъ, а Цветанов призна, че от изказването на лидера на ДПС е явно колко са трудни разговорите между управляващи и опозиция, но пък били задължителни, за да се търси консенсус по приоритетите за напредъка на страната.

"Всеки си има управленска програма, политиките ни са различни, но ние имаме приета управленска програма, която изпълняваме и фактът, че имаме икономически растеж и по-голям БВП показва, че се движим в правилната посока, но чуваме и различното мнение и там, където са нужни корекции, ги правим", похвали се той.

Карадайъ не не му остана длъжен: "Да питам, макар че отговор не може да се даде веднага, каква е заетостта в страната през последната една-две години, каква е младежката безработица, какви са изобщо инвестициите в страната и какви са чуждите".

Въпреки разминаването по ключови въпроси, за кандидатурата на Красимир Влахов явно няма противопоставяне. ДПС ще се срещне с Влахов в сряда и след разговора ще прецени дали да го подкрепи за конституционен съдия.

"КС е много важен орган в държавата, според нас би трябвало членовете на КС да са консенсусни кандидатури независимо кой ги предлага, но ние искаме да носим нашата отговорност, когато се излъчват такива кандидати", обясни Карадайъ.

Цветанов добави, че ще говори и с червената шефка Корнелия Нинова за евентуална среща на социалистите с Влахов, защото и от БСП останаха без кандидат, след като Янаки Стоилов се отказа.

Той коментира, че не знае дали слуховете, че Стоилов ще бъде номинацията на президента Румен Радев за конституционен съдия, са верни.

Все пак Цветанов се надява, че и държавният глава ще има прозрачни процедури, когато излъчва претендента от неговата квота за КС, така както такива има в парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase