Снимка: БТА
fallback

Кой ще е новият главен секретар на МВР, след като Младен Маринов стана вътрешен министър, още се обсъжда.

"Аз съм човек, който казва това, което с 99% сигурност ще се случи. Още се обсъждат кандидатурите за главен секретар. Наистина ми е трудно, защото екипът, който ръководех, е от изключителни професионалисти и всеки би могъл да е успешен главен секретар. Мога да ви кажа, че са 4,5,6", каза министър Маринов пред журналисти в Благоевград.

Заедно с кмета Атанас Камбитов той откри обновената сграда на Областната дирекция по проект за 1,5 млн. лв., предаде "24 часа".

Маринов посочи, че нуждите на министерството по отношение на материално-техническата база са големи и ще настоява за повече пари, които да се дават поетапно.

"Започваме от екипировката, автомобилите, средствата за лична защита, компютрите за разследващите полицаи и администрацията. Обещавам, че ще направя всичко възможно да насоча средства към проблемните места. Постоянно се срещаме с финансовия министър, но за да искаме, трябва да допринасяме и бюджетът да се пълни. Поели сме ангажимент да свием максимално контрабандата, сивата икономика, за да има постъпления, които да се инвестират в сигурност", допълни Маринов.

До 10 дни ще се предоставят нови автомобили по европейска програма за Гранична полиция и Областните дирекции, които имат външна граница за ЕС. Ще се купуват бронежилетки, нови униформи. По отношение на срещата си със синдикатите министърът каза, че е диалогичен човек и приема основателни критики. "Трябва обаче и обратен процес. За да убедим обществото, че трябва да се повиши заплащането и статутът на полицая, трябва да даваме услугата, което очакват от нас. За да имаме очи да искаме, трябва да дадем сигурност", категоричен е Маринов.

Не виждал нищо нередно в системата да работят пенсионери. "След като един човек е дал труда си толкова години и има право на пенсия, нека го направи. Може да продължи и да си изпълнява служебните задължения. В МВР има доста места, които не търпят хора, които не си изпълняват задълженията. Там, където е динамична обстановката, центробежната сила изхвърля тези, които мързелуват", допълни той. Категоричен е, че по отношение на кадрите кризата е преодоляна, а сега се набляга на обучението.

Освен справяне с битовата престъпност, друг приоритет е киберсигурността. Нивото на службата, която гарантира киберсигурност, е вдигнато и вече е отдел с допълнително бройки.

"Има затруднение с кадрите, защото това е специфична дейност. Те трябва да са изключително подготвени хора, на които навън им предлагат много високи заплати. Тези момчета, които в момента работят, заслужават адмирации, защото за ниските заплати, които взимат в сравнение с това, което взимат техните колеги навън, човек трябва да има дълг към родината, за да работи тази работа", похвали ги министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

На добър път и слука

преди 5 години

Важно е новият Главсек, главно да се е иZSекнал доре, а после чул-недочул; разбрал-неразбрал че небива, да си чопли масльонта и да мята из колидорите носови топчета.

14

Анонимен

преди 5 години

нема страшно, шефо ша си доде от Фасето и веднага че ти речне кой става, не си давай зор на мозаку дето го немаш, не че шефо го има, но ТОЙ знае каго да сложи

13

Анонимен

преди 5 години

Имам чувството че ги избират по каталог .колкото по грозни толкова по прости и ***.*** как за 70 80 години не видяхме една по интелигентна физиономия. Имам чувството че гледам каталог на престъпници.нагли нахални безцеремонни лъжливи крадливи безбожни необразовани кухи безмилостни дебелокожи варвари .нима не разбрахте че даже не сте смешни вече презираме ви.анатемаааа

fallback