Кадър: Bulgaria ON AIR

Учебната година днес обичайно започна приповдигнато за всички - ученици, родители, учители.

И макар и за малко настроението на първия учебен ден да ни кара да забравим за проблемите в образователната система, те си стоят.

Изследване показва, че само 4% от учениците у нас имат високо ниво на подготовка, а само 40% от седмокласниците са доволни от своето образование. Междувременно пък днес стана ясно, че в класните стаи са влезли няколко хиляди първокласници по-малко, а проблемът с липсата на учители сякаш става все по-осезаем.

Върви народе възродени, но накъде и как... В предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR коментират филологът Венцислава Миндова и Радостина Бойчева от "Заедно в час".

Според гостите в предаването образователни системи и стратегии има, но по-важният въпрос е как и колко са приложими на практика. Важно е да се внедряват новите образователни модели, а един от пътищата, по които това може да се случи, са технологиите.

"Технологиите са един от факторите, който ще способства за излизането от този вакум на неграмотността, но не са единственото. Това може да се случи чрез поредица от мерки", коментира в предаването Венцислава Миндова.

Освен това важен е начинът, по който децата ни учат и самите учители, които сами трябва да изобретяват решения за своите ученици, твърди Радостина Бойчева.

По думите на филолога Венцислава Миндова трябва всички да се замислим за фундаменталния проблем с неграмотността, който засяга не само институциите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase