Кадър: Bulgaria ON AIR

Утре пожарникарите имат празник - онези, които първи влизат в огъня и рискуват живота си, за да спасят нечий друг. Същите, които доскоро протестираха за униформи, защото техните се оказват опасни и онези, които се вдигнаха, след като техен колега загина, а други двама бяха затиснати от пожарен автомобил.

При какви условия работят българските пожари - в навечерието на Деня на пожарникаря в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR коментира гл. комисар Николай Николов - директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Битовите пожари най-често взимат жертви, а ако трябва да проследим цифрите, нещата изглеждат много страшни. Това са и най-често инцидентите, пре които пожарникарите реагират. Жилищата, които горят, обаче, са най-трудно достъпни от огнеборците.

"Тази година, слава богу, има занижение на броя на загиналите при битови пожари, но на такива места трудно можем да работим", коментира Николай Николов.

Той обясни, че в случай на пожар у дома металните врати, които гражданите слагат уж за своя безопасност, могат да изиграят лоша шега.

"Повечето се отварят навън, а освен това при пожар те се запечатват, а отварянето им отнема време. В момента точно заради това сме активни в училищата да осигурим безопасността на нашите деца. Държим всички врати по пътищата за евакуация да могат лесно да се отварят навътре", коментира още Николов.

По думите му от службите освен това са предприети и инициативи по градовете да се инсталират датчици в жилищата на трудно подвижни хора, които към момента дават добър резултат.

Оказва се, обаче, че огнеборците работят при недобри условия. Пореден случай само отпреди няколко дни даде повод на институциите да направят проверка на пожарните автомобили.

Опасни ли са и как стои въпросът, ако те се окажат неизправни? В безопасна среда ли работят огнеборците?

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase