Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Общ преглед
Централната избирателна комисия отвори офертите за определяне на прогнозна цена за машините за гласуване.

Фирмата, която ще спечели търга трябва да достави по-малко от 12 500 специализирани устройства за машинно гласуване, както и за логистично осигуряване на специализираните устройства до секционните избирателни комисии в страната и чужбина, гаранционно и извънгаранционно обслужване, поддръжка, обучение на персонал за работа и обслужване на устройствата за произвеждане на избори.

Oще по темата

Прогнозната стойност и обем на поръчката е до 12 500 лева без ДДС, а срокът за изпълнение на договора - не повече от 2 месеца, считано от датата на подписване на договора.

Според разпоредбите в Изборния кодекс на извънредния парламентарен вот на 26 март 2017 г. във всички секции в страната трябваше да има възможност за машинно гласуване. Затова бе обявена обществена поръчка за наемане на 12 500 машини за гласуване с прогнозна цена от 15 млн. лева без ДДС, но заради кратките срокове се яви един кандидат, който по-късно обяви, че не може да изпълни поръчката.

Пред август тази година Софийският административен съд реши, че ЦИК трябва да въведе машинното гласуване до половин година.

Това трябва да стане до края на февруари догодина, около три месеца преди изборите за Европейски парламент. Пак по закон тогава трябва да се проведе и първото реално електронно дистанционно гласуване.

В страната има около 12 500 секции, които се отварят при гласуване.

Търгът на ЦИК е, за да се определи колко биха стрували, за да бъдат произведени или наети и доставени.

Някои от държавите използват машини под наем, други имат собствени.

Целта на обществената поръчка е проучване на всички участници на пазара, които произвеждат и доставят устройства за машинно гласуване. В световен план най-добрите производители са двама, в България има един.

Обществената поръчка включва и логистично осигуряване на специализираните устройства до секционните избирателни комисии в страната и чужбина, гаранционно и извънгаранционно обслужване, поддръжка, обучение на персонал за работа и обслужване на устройствата за произвеждане на избори.

Следва да бъдат подложени на анализ всички аспекти на проблема: цена на самите устройства, софтуерно и техническо осигуряване, съхранение, транспортиране и поддръжка на устройствата.

Проектът следва да включва и сравнителен анализ на предимствата и недостатъците на различните пазарни стратегии: за производство, закупуване, наемане - дългосрочно или еднократно и доставка в страната на специализирани устройства за машинно гласуване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Тъй де

преди 5 години

Понеже Боцката си е мераклия за Началник,давайте без вот.

8

Анонимен

преди 5 години

гробавите 5 сървъра не могат да опазят, камо ли хиляди устройства..

7

Анонимен

преди 5 години

ЦИК или цирк пресмята?

fallback