Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Бюджетната субсидия на НИМХ от БАН за 2018 г. е 8 791 144 лева и е с 1 милион лева /с 13,5 процента/ по-висока от тази за 2017 г., която е била 7 745 391 лева.

Oще по темата

Не отговаря на истината твърдението, че заплатите в НИМХ са по-ниски от тези в останалите институти на БАН, се посочва в информация, предоставена на журналистите след Общото събрание на БАН заради искането на синоптиците да се отделят от Академията.

Освен парите от БАН, НИМХ получава годишно и директен трансфер от МОСВ, който през 2018 г. е 2 милиона лева.

От БАН информираха какви са били средните месечни основни заплати на работещите в НИМХ към ноември 2017 г., осигурени от субсидията. Към тази дата професорите в НИМХ са получавали 928 лева, а в БАН - 849,73 лева, доцентите в НИМХ са получавали 751,50 лева, а доцентите в БАН - 700,07 лева. Главните асистенти в НИМХ към ноември 2017 г. са били с основни заплати 590 лева, а в БАН - с 579,77 лева, асистентите в НИМХ са били с 588,84 лева, а в останалите институти на Академията - 552,08 лева.

Председателят на Общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева припомни, че протестът на работещите в НИМХ продължава вече шести месец и че започна през април т.г., след като метеоролозите не бяха съгласни с допълнителните 15 милиона лева за всички институти на БАН. За този период исканията на работещите в НИМХ за допълнителни средства се движеха от 600 000 лева до 8 000 000 лева, заяви проф. Славчева, цитирана от БТА.

Тя обясни, че от БАН са съгласни за частично извеждане на НИМХ в нова структура, създадена от Министерски съвет, но това означава от Академията да излезе оперативната дейност на института, която обслужва държавата.

"Защо се стигна дотук? Основната причина, зад която се крие и автентичният протест на нашите колеги е липсата на достатъчно средства в бюджета, отпускан от държавата", допълни Славчева.

Тя припомни, че БАН успя да договори допълнителни 15 млн. лв. към бюджета за тази година, но те отново не стигнаха за нуждите на учените.

"В споразумението бе записано, че тези пари трябва да бъдат разпределени по критерии за научни постижения. Колегите от НИМХ заявиха, че те не са доволни и се стигна до тази неприятна ситуация - институт на БАН да протестира срещу него", каза още Славчева.

Според нея обаче ако НИМХ излезе от БАН ще има по-добри възможности за развитие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

Анонимен

преди 5 години

Прави са пишещите по-долу, много конкурси в БАН и университетите са нагласени и БАН се е превърнал в бастион на академици без грам принос в науката.Къде са им изобретенията, откритията, рационализациите, Нобеловите награди?БГ-университети и те не са на световно ниво, но поне дават професия и хляб на младите хора, което не е малко!

44

До 43

преди 5 години

У нас тази титла се дава в повечето случаи НЕ за научни постижения. Била е въведена, за да осигури стабилен доход на някой послушко и за да гарантира, че той и занапред ще прави това, което му наредят най-висшестоящите червени велможи. Изключенията се броят на пръсти, само за да може да се посочи тук-там по някой с горе-долу приемливи научни постижения. И, нали бяхме изолирани от света, народът вярваше на басните.Академиците пък постепенно направиха от БАН свое феодално шуробаджанашко владение

43

До Анонимен 40

преди 5 години

От това можеш да си направиш заключение какви "учени" са.Нали помним с кого сме учили? Как става така, че печелят конкурсите за редовните докторантури в БАН посредствени, мързеливи студенти, за някои от които всички знаехме, че си взимат изпитите по телефона? Почти не ги виждаш, никога не са влезли с нас на устен изпит. Кажат ли в неформален разговор нещо относно материята, която изучавахме, се уверяваш, че не са дори на нивото на гимназисти с успех "добър (4)".Но знаехме чии деца са!

fallback