Снимка: архив, БулФото

Семейството на Симеон Сакскобургготски не е получило милиони при екстрадирането му от България през 1946 г. Това се посочва в опровержение на медийни публикации от секретариата на Симеон II.

Още по темата

В съобщението се уточнява, че при напускането на страната цар Симеон, царица Йоанна, княгиня Мария-Луиза и леля му княгиня Евдокия получават единствено и само по 200 долара всеки, общо 800 долара от тогавашните власти.

Те заминават за Египет, където е бащата на царицата италианският крал Виктор Емануел III. Там преживяват, благодарение на родителите на царица Йоанна, които помагат финансово на дъщеря си и нейните две невръстни деца.

В своята автобиографична книга цар Симеон разказва как комунистическата пропаганда в онези години е разпространила, че българската държава е отпуснала 20 милиона лева за образованието на младия цар.

За първи път категорично опровержение на тези клевети той прави в свое интервю пред американската телевизия NBC през 1959 г. като казва, че през 1946 г. България едва ли е разполагала и с 2 милиона в брой.

"Ако им бяха дали средства, царското семейство е нямало да мизерства петте години в Александрия", изтъкват от прессекретариата на царя.

За толкова години никой не е намерил доказателства за направени банкови преводи. Смехотворна лъжа е, че агенти на Държавна сигурност са носили куфарчета с пари на царя. Ако не беше скандално това твърдение, можеше да се допусне, че е първоаприлска шега, пише още в съобщението.

От прессекретариата на бившия премиер посочват, че тиражирането на подобни неистини с цел манипулиране на общественото мнение Симеон Сакскобургготски счита за умишлено и адвокатите му вече проучват основанията да защитят правата му по съдебен ред.

Темата за имотите на царското семейство е отново актуална, след като преди дни държавата спечели поредното дело - това за двореца "Врана". Магистратите приеха, че "Врана" не е бил лична собственост на монарсите, а на Интендантството на цивилната листа на царя, която е била държавна институция.

Коментари Напиши коментар

96

по нашенски

преди 7 месеца

Ако мине!

95

АНАЛ - ЛИЗАТОР

преди 7 месеца

ТОЯ ЮДО-ХАЗАР НА СНИМКАТА ГОРЕ ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ 2002 г.

СПРЯ ДЕТСКИТЕ НА 711 000 БЕЛИ ДЕЦА И НА НИТО ЕДНО ***

КАТО ВЪВЕДЕ т.н. ПОДОХОДЕН ПРАГ ОТ 150 лв. БРУТО

ТОЗИ ПРАГ ( СЕГА 400 лв. БРУТО ) ОТТОГАВА СЕ ПАЗИ ОТ ВСИЧКИ ПРАВИТЕЛСТВА

КАТО НАЙ-ЕФЕКТИВНИЯ ЛОСТ С КОЙТО ДЕМОГРАФСКИ ТИГАНИЗИРАТ СТРАНАТА

94

Име

преди 7 месеца

няма съмнение, че царската клика си върна не само парите от куфарчетата, но и доби доста отгоре. моля, ако обича "царската фамилия" да не се превръща в поредните плъхове и да си търси парите от бтк по законен път от юпитата си! инак - кофти! за да не кажа много кофти!"