fallback

В какво вярват българите? Наивни ли са и колко лесно се доверяват на гадатели и врачки? Резултатите от социалния експеримент на хората от "Българското рационално общество" показаха, че има много наивни хора сред съгражданите ни.

Те създадоха Facebook страницата на гадателката Бими. В собствена публикация от страницата на "Българско рационално общество" те обявиха, че Бими е измислица с цел експеримент. Това обаче не спряло хората да пишат на гадателката за съвети, сподели Катрин Майсторска.

"Искахме да проверим наивността на обществото ни. Всичко започна чисто на шега. Дори името на гадателката беше смехотворно. Изненадахме се колко наивни хора има. За 4 месеца събрахме 14 хиляди харесвания на Facebook страницата. Един от постовете ни достигна милион потребители. Искаме да отворим очите на хората и да започнат да вярват в науката, а не в измислиците", обясни тя в "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR психологът Еленко Ангелов похвали идеята за гадателката Бими и усилията на "Българското рационално общество".

"Има много какво да се желае в сферата на аналитичното мислене. Въпреки това, нещата не са чак толкова черно-бели. Иска ми се да има дори един процент телепатия, но всичко е шарлатанство. Не е нужно да си психолог, за да заключиш, че хората обичат да бъдат лъгани. Това е част от природата ни", отбеляза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

Анонимен

преди 5 години

Хората не обичат да бъдат лъгани, а обичат да говорят за проблемите си! Една добра врачка, каквито са много малко, не само има добра интуиция, но и умее да изслуша, да подскаже, да даде мъдър житейски съвет. Професията сама по себе си е добра и необходима, стига да се върши съвестно и скромно, и от човек, който наистина има дар

41

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен 40Виж какво аз не разбирам нито от магии нито от психиатрия. Но чета любителски и по двете теми. Тези две практически дейности имат различен обект на изследване и въздействие. Първата атакува биополето докато втората въздейства на физиологията на мозъка. А с душата като обект на изследване се занимава психологията. Не знам защо самите лекари от другите специалности майтапят психиатрите, че заниманието им не е професия , а диагноза. Не е за пренебрегване нали?

40

Анонимен

преди 5 години

До Врачка 36В психиатричните заведения най-често се срещат профилите на Наполеон! След това са тези с "вярата" че са Елвис и Сталин! Има и много "врачки" като например Джуна и Кейси!

fallback