Архив: Булфото
fallback

Западнонилската треска е заболяване, което се среща често в съседните ни страни на Балканите, като има доста случаи, особено в Сърбия и Гърция. Това коментира пред БНТ проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести.

През 2015 г. за първи път у нас е доказан случай при дете, който за щастие е с благоприятен изход. На 3 септември е доказан западнонилски вирус в материали от 55-годишен мъж.

Oще по темата

Вчера стана ясно, че 55-годишен мъж от пловдивското село Труд е с потвърдена вече от тестовете диагноза - западнонилска треска. След тежко прекоматозно състояние пациентът се подобрява, съобщиха от Университетската болница "Св. Георги" в Пловдив. Лечението му протича в Клиниката за инфекциозни заболявания.

"Ако 200 души бъдат ухапани от заразен комар, заболява един, който може да развие възпаление на централния мозък от 100 души с такова възпаление, може 15-20 да загинат, в зависимост от степента на възпаление", обясни проф. Кантарджиев.

Опасният вирус се разпространява от нашите комари, които хапят вечер и през нощта, а резервоар на вируса са прелетните птици.

"Носилите категорично не са тигрови комари, това е заблуда", обясни експертът. Вирусът може да бъде пренесен чрез заразена кръв, потвърди проф. Кантарджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

tman

преди 5 години

до 9 Х, то и морския орел се казва морски, ама не живее в морето, а египетския лешояд не живее в Египет, а испанското врабче не е само в Испания, птичия грип не е само по птиците, свинската тения не е само по свинете, кучешката не е само по кучетата и ла*на не излизат само от тоя гз

9

Х

преди 5 години

Пуснаха хиляди мигранти от Африка и сега се чудят кой да изкарат виновен, за африканска ч.*** по селско стопанските животни и треската по хората.А това според названието им идва от Африка.

8

НЕ ентомолог

преди 5 години

Само не знам защо има снимка на цикада, вместо комар. Трябва да си значително глупав, дори да не проучиш нопознатата матеря.

fallback