Снимка: архив, Булфото
fallback

Министерството на финансите готви миниреволюция в данъците от догодина. Пакетът от законови промени, публикуван от МФ, ще доведе до сериозни размествания в облагането на собствениците на движими и недвижими имоти.

Лоши са новините за притежателите на повече от едно жилище.  Те ще изгубят отстъпката от 50%, която ползват за данъка за основния си дом, пише "Сега".

По действащия Закон за местните данъци и такси всеки българин има право на това намаление, независимо какво е благосъстоянието му. Сега ведомството на Владислав Горанов предлага облекчението да остане само за хората с едно жилище.

Това означава, че за всички останали догодина данъчното задължение за основния апартамент (или къща) ще се удвои.

Логиката на МФ е, че по-богатите нямат нужда от преференции. Освен това имало доста случаи на злоупотреби, когато собственик на апартаменти в различни общини декларира всеки от тях като основно жилище, за да плаща данъци наполовина.

Ако информационните системи на общинските данъчни служби бяха свързани, измами от този тип нямаше да са възможни, но за жалост електронното управление в България се изгражда твърде бавно.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

167

До 174

преди 5 години

Не съм момиче,а мъж с 13 години по-стар от теб.Няма значение на колко години си-въпросът е ,че се изкупуват спекулативно имоти и за младите хора е невъзможно да си купят жилище, поради което емигрират.Аз моите деца съм им осигурил жилища,щото имам триетажна къща като всеки етаж е самостоятелен.Ама ако искат да живеят в София няма как да си купят жилище при цени от 2000 лв квадратен метър.И ще емигрират.И такива са стотици хиляди.Този демографския срив тепърва ще се отрази негативно на България.

166

Iceblast88

преди 5 години

Цялата история е, че герберите усетиха, че повече няма да са на власт. Затова сега грабят като за последно. Данъци, такси и каквото може се вдига за едно последно дране преди да заминат при Станишко, Царя и тем подобни. Дай боже, тия *** които само искат да ни дерат, всичките си пари за ковчези на внуците си да ги дадат! Първо си оправете министерствата, съкратете масово държавните ***, вкарайте го това електронно правителство и тогава ревете за още!

165

Iceblast88

преди 5 години

До 136Такива като мене? Абе момиче, аз съм набор 1988 и ти ми говориш, че такива като мен са изкупили жилищата и нямало за младите? Е аз да не съм на 70г., че да съм стар бе? Елементарна математика не ви учат вече в училище.

fallback