fallback

В битката за свободата на Добрич и Добруджа българска армия се сражава с румънски войски и един голям руски корпус под командването известния генерал Андрей Зайончковски. Заедно с руснаците срещу нас се бие и една сръбска доброволческа дивизия - разказа в предаването "Операция: История" на Bulgaria ON AIR историк от НВИМ Стоян Николов.

Да се биеш с руси е било особено емоционално за нашите войници, тъй като все пак те виждат в тях хората, които са ни освободили от османско иго, а повечето ни офицери са руски възпитаници.

Не случайно най-големият русофил Иван Вазов пише едно знаменито тогава стихотворение "На руските воини", в което пита: "О руси! О братя славянски, защо сте вий тука? Защо сте дошли на полята балкански, немили неканени гости". 

Сраженията за Добрич са изключително жестоки и кръвопролитни. При отстъплението си румънците убиват и десетки цивилни граждани. Първия сблъсък между руси и българи е когато Осми приморски полк съкрушава атаката на шест руски ескадрона от елитния Трети Смоленски улански полк, нанасяйки им особено тежки поражения.

Загиват повече от половината руски улани, включително техния командир полковник Калмиков.

При Добричката епопея особено героично се сражават и Врачанския и Козлодуйския полк. Разбира се, известна е и огромната ролята на знаменитата конна дивизия на генерал Иван Колев, която последователно громи румънци, сърби и накрая казаци.

По онова време казашката кавалерия се е считала за най-елитната и смъртоносна конница в Европа, но въпреки това българите побеждават.

"Когато се биеш за родния си край, може да победиш всеки" - заключи Стоян Николов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

41

Бонобо

преди 5 години

Защо тогиз ривете за руския цар Николай II, защото го убили лошите болшевики? Кой загуби Руско-японската война 1904-1905 гг? Кой потопи в кръв цяла Русия, а много хиляди изпрати на каторга? Кой вкара в ПСВ зле въоръжената руска армия и погуби огромно количество войнишки живота? Този изпрати руски войници да се сражават с България, която заради амбициите и глупостта на друг един немец беше на страната на Централните сили. Всъщност най-големият ни враг на този фронт беше Румъния.

40

123456

преди 5 години

До 123456Та първо много се впечатлявах от всякакви протести от страна на Гърция срещу БРЮМ да влезе в ЕС просто с името Македония. Но започнах да си давам обяснение на този въпрос задавайки друг въпрос: Защо в Македония говоримият език е български. И това също обяснява факта, че гъпците ни недолюбват.

39

123456

преди 5 години

До Анонимен Напуснах България докато попълвах документите на едно семейство търсещи начин да оперират 5-годишната си дъщеря от сериозен вроден дефект и ме запитаха защо аз не кандидатствам аз. Бяхме вече изпитали 5 години от демокрацията и аз реагирах разумно на това подсещане. Но си поддържам родния език и чета какво става по света. С много интерес следя присъединяването на т.н. БРЮМ към ЕС. Та първо много се впечатлявах от всякакви протести от страна на Гърция срещу БРЮМ да влезе в (sledva)

fallback