Снимка: Булфото, архив
fallback

Учените от НИМХ – БАН скочиха срещу ръководството на Академията заради решението му да освободи шефа  на Института проф. д-р. Христомир Брънзов.

Oще по темата
Според тях това е наказателен акт, с който се потъпква позицията и мнението на всички работници и служители в Института.

"За пореден път заявяваме, че мястото на НИМХ не е в структурата на БАН“, настояха те в декларация, след като вчера останаха без шеф.

Синоптиците смятат, че „със своеволието на Управителния съвет на Академията явно се нарушават всички договорености и споразумения, постигнати на срещата на 29 август, проведена след поредните протестни действия на служителите на Института“.

"Твърдим, че решението на Управителният съвет на БАН е лишено от мотиви, като липсват фактически основания. Това решение на Академията за пореден път поставя под въпрос адекватността на досегашния модел на управление на БАН, което затвърждава общата позиция на служителите в НИМХ, че мястото ѝ е извън рамките на БАН“, посочват синоптиците.

Те настояват на предстоящото заседание на Общото събрание на БАН пред септември, да се отмени взетото решение за освобождаване от длъжност на проф. д-р Христомир Брънзов.

"Считаме, че Общото събрание следва да даде становище и да вземе решение относно възникналата криза в едно от структурните звена на Академията, чиято дейност е с важно национално значение, в това число и за националната сигурност на страната ни“, пише още в декларацията.

От НИМХ призовават акад. Ревалски в качеството си на Председател на БАН, до отмяна на решението на Управителния съвет, незабавно да назначи за изпълняващ длъжността Директор на НИМХ-БАН проф. Христомир Брънзов.

В противен случай работниците и служителите на НИМХ отново са готови на протестни действия, във всякаква законова форма, включително и гражданско неподчинение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 5 години

До Реформиране на БАНИзобщо не трябва да има БАН. Университетите развиват фундаментална наука с много по-голям успех. А отраслевата наука - в научно-развойни звена.А в БАН да останат българския език, култура, история и изкуство е абсурд.Културата и изкуството са пазар.Историята е замърсявана политика.Институтът по български език е вреден - утвърждава израждането на езика, не възстава срещу идиотичните чуждици и napaзити -"случи", "уоу", "ваканцувам", "входирам" и ред други yродства

14

Анонимен

преди 5 години

До А беА бе, какво ти обещаха (платиха) за да възбудиш съмнение в качествата на проф. Брънзов? А щом си работил в БАН цели 10 г. не знаеш ли, че професор се става и без дисертация, защото е длъжност. И как на колко хора седесаризираната ВАК с пияни гении не одобри проектите по "идейни" причини. Други - по "остаряване" на темата, щото към 3 години минаха докато ВАК-та се ремонтира и заработи - щяха да се поядат, кой "неоалкохолен гений" да влезе и демократично да завижда и сече даровитите.

13

Анонимен

преди 5 години

До плагиатКой "тоя",бе?

fallback