Снимка: Правителствена пресслужба
fallback

Премиерът Бойко Борисов се срещна с екипа, който работи по отстраняването на мазута от потъналия през 1921 г. край Созопол американски кораб "Мопанг".

Oще по темата

Борисов е възложил на транспортния министър Ивайло Московски и Изпълнителната агенция "Морска администрация" да започнат незабавни действия за отстраняване на замърсяването.

Премиерът изтъкна, че екологията винаги е била водеща за правителството.

"Осигурихме финансирането, за да може да влязат при достатъчно добри условия", коментира той и подчерта, че дейностите по премахване на мазута от кораба трябва да се провеждат при спазване на всички мерки за безопасност.
 
От Изпълнителна агенция "Морска администрация" и водолазния екип съобщиха, че в момента течът е спрян и от кораба не изтича мазут. Според специалистите днес времето не позволява да започнат действията по източване на потъналия плавателен съд.

Борисов подчерта, че работата по премахването на мазута ще започне веднага, щом условията го позволяват. По думите му в момента категорично е спрян течът, което не налага спешното пускане на водолази, които да рискуват живота си.
 
В сряда на оперативно заседание на Министерския съвет беше одобрен план за действие във връзка с потъналия кораб. Отпуснатите средства за справяне с проблема възлизат на 2,454 млн. лева. Сумата ще се използва за техника и екипи, които да работят по отстраняването на теча и е предвидена за максималния срок на работа - над 50 дни, при хипотеза за пълни резервоари - 650 тона мазут.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

цитат

преди 5 години

"Бойко Борисов отдавна направи собствена групровка. Толкова мощна, че смъртните врагове Маджо и Маргините стиснаха ръцете за да си поделят България под благосклонния поглед на новия Капо ди тути капи"

50

Анонимен

преди 5 години

George Orwell, романa 1984:Но винаги ще съществува опиянението от властта, което постепенно ще нараства и ще се развива. Винаги, във всеки момент, ще господства възбудата от победата, усещането, че тъпчеш безпомощния враг. Ако искаш да си представиш бъдещето, представи си ботуш, смазващ човешко лице завинаги

49

Анонимен

преди 5 години

Кой да бъде политическа опозиция в парламента, след като СИК и до днес са особена групировка контролирана от специални среди в БСП, а ГЕРБ са самата СИК?Николай Марков

fallback