Румен Порожанов. Снимка: архив, БТА

Няма резултати от френската лаборатория, които да доказват отсъствието на чума в България. Това каза на извънреден брифинг министърът на земеделието Румен Порожанов в отговор на твърдението на лидера на левицата Корнелия Нинова, че резултатите от вторите проби за чумата са отрицателни.

Още по темата
Министърът обясни неяснотата около вторите проби с терминологичен проблем.

Според него по-рано сутринта е говорил за отрицателни втори проби от широката 20-километрова зона, чиято цел е да докаже, че няма разпространение на чумата, а не, че не е имало чума, предаде БНР.

Директорът на Агенцията по храните Дамян Илиев за пореден път припомни регламента на Световната организация за здравеопазване на животните, според който дори при една положителна проба контактните животни се избиват, без да е нужно да има видими признаци на заболяване.

И министърът, и директорът на агенцията се отнесоха иронично към твърденията на левицата, че с евтаназирането се прикриват злоупотреби с европари.

Няма риск и от спиране на еврофондовете, категоричен е Порожанов. На този етап оставки в министерството и в Агенцията по храните няма да има.

Да си подам оставката, означава, че съм сбъркал, а всичко направено до момента е по закон, каза Дамян Илиев. Резултатът от вторите проби ще е ясен до края на другата седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase