fallback

Нашата пенсионна система и пенсионна реформа е направена, за да получаваме мизерни пенсии, настоя пред Bulgaria ON AIR финансовият експерт Мика Зайкова.

Думите ѝ идват на фона на новината, че през 2021 г. ще започне изплащането на вторите пенсии у нас. Те обаче няма да променят съществено стандарта на хората.

Според изчисленията жена, която се е осигурявала на средна заплата, ще получи от втория пенсионен стълб малко над 43 лева.

Oще по темата

"Не може да се очаква да получиш голяма втора пенсия, след като не си влагал много пари. Само 20 години е натрупването", посочи Мика Зайкова и добави, че законът ограничава доста в инвестирането допълнителните пенсионни фондове.

Ако натрупването е по-малко от 20% от минималната пенсия, възможността е да си го изтеглиш наведнъж, стана ясно още от думите на финансовия експерт.

Зайкова отбеляза още, че между 2000 и 2011 г. непрекъсното са намалявали осигурителните вноски и това допълнително е създало проблем с пенсиите.

"Идеята на тази реформа беше да се задължат частните фондове да поддържат минимум от резерви. Ако искаме да се подобри ситуацията във втория стълб, е необходима доста по-сериозна реформа", коментира икономистът Георги Вулджев.

Той предложи да се увеличат вноските във втория стълб за сметка на първия. Вулджев посочи още, че стажът при изчисляване на пенсиите се фиксира "малко на случаен принцип".

Дефицитът в първия осигурителен стълб продължава да расте поради демографската криза, настоя икономистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

128

Анонимен

преди 5 години

Ако всеки месец внасяне минималните осигуровки на БГ- то, то към 50 татари си година ще съм и купила един 80 квадратен апартамент който мога да оставя на внуците си. Поне нещо полезно съм направила. Иначе потъват незнайно къде. А заедно с осигуровките на моят съпруг стават два хубави апартамента в наследство. Защо да ги подарявам на държавата.Да си гледа бюджетните, а нас бедните и глупавите искаме да ни остави да си живеем живота както си го разбираме.

127

Marie Claire

преди 5 години

Може да пишете, колкото си искате хейт. Но половината население е неграмотно и незаинтересовано, а тези, които четат и ги е грижа, и се възмущават на трапезата или в социалките, няма нищо да променят. Манипулират ни и ни мачкат, както си искат и всичко е за заблуда и контрол на стадото. Плюс това големите сили не искат да сме богата държава, не само вътре в държавата.

126

от сидниАав$тралия

преди 5 години

може ли някой да ми помогне моля, каква пенсия ще зимам като доходите ми са 6 цифрени на година, живея квартала срещу операта, а от прозореца на офиса ми виждам ситито на Сидней, и всеки ден минавам покрай операта на път за офиса? Някой има ли представа?

fallback