Кадър: Bulgaria ON AIR

Тъжна статистика разтревожи преди няколко дни. Стана ясно, че 7 от 10 деца са жертва на тормоз, независимо дали той се случва вкъщи или в училище.

Някои психолози казват, че е хубаво децата да се потупват, но никога по главата. Въпреки това отдавна е ясно, че боят не е решение за възпитанието на децата и формирането на ценности не минава през насилието.

За съжаление обаче не за всеки е ясно, че това е проблем. Доколко "шамареното право" е ефективен начин за възпитанието на децата - в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR коментират Дани Колева от Националната мрежа за деца и психологът Младен Владимиров.

"Трябва да отричаме всякакъв тип насилие, дори вербалното. Използваме превантивното биене като опит да се вземе страха, което може да е много опасно", заяви психологът Младен Владимиров.

Ако се прилага силовият метод като начин на възпитание обаче, това може да доведе до сериозни здравословни и психически проблеми. Изследвания показват, че хора, жертви на насилие, изпитват трудности при учене, намиране на работа и дори са склонни към самоубийства.

Освен това възпитанието с бой от страна на родителите разкъсва връзката между тях и децата и руши доверието.

"Много родители не познават други алтернативи. Не си дават сметка, че това е унизително за детето, не го учи как да промени поведението си, а напротив - как да го прикрива", каза Дани Колева от Националната мрежа за децата.

Според събеседниците в студиото един шамар показва по-скоро слабост, отколкото сила от страна на родителите и освен това боят води до натрупване на обида и загуба на доверието и връзката родител-дете.

Кой е правилният начин да възпитаваме децата си?

"Първо трябва да познаваме детето си - да се изгради отношение. Нищо не може да стане, ако родителят е дистанциран, отчужден и вечер, когато се прибере от работа, решава да проконтролира детето си. Родителстването е процес, изграждането на положително отношение е процес. Шамарът е дресировка, не е възпитание", заяви в предаването Младен Владимиров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase