Румен Христов. Снимка: архив, БулФото

От избирането на Румен Христов за председател на СДС централата на “Раковски” 134 се е затворила за всякакви партньорства, според запознати с преговорите, пише “24 часа”.

Още по темата
Новият син лидер парирал опипването на почвата и от страна на партията, която в края на 2001 г. създаде Стефан Софиянски - Съюза на свободните демократи (ССД).

Преди дни бившият столичен кмет заяви пред “24 часа”, че ако всички застанат заедно зад обща кауза, той би подкрепил дори вариант сегашните партии да се разпуснат и да се влеят отново в една. Структурата е второстепенният въпрос, първият е идеята, подчерта Софиянски. А той самият не е преставал да се чувства седесар.

ССД формално вече има нов председател - бившия общински съветник Радослав Кацаров, макар че разпознаваемото лице на формацията остава самият Софиянски. Въпреки совалките, които са инициирали оттам след избирането на Румен Христов, от “Раковски” не върнали нито намек, че обединение е възможно. Което е изненадващо, при положение че през 1997 г. новият син лидер беше земеделски министър на служебния премиер Стефан Софиянски и практически това проправи пътя му в политиката.

В резултат на това преди дни Кацаров избързал да обяви учредяването на движение “Възход” - коалиция с “Движение демократично действие” на Стефан Иванов, някогашен лидер на младежкия СДС, с когото бе по едно и също време столичен общински съветник, и с Единна народна партия на Валентина Василева.

Целта е обединение на десни партии, неправителствени организации и отделни граждани - модела, който повече от година разработва платформата на Христо Иванов и Атанас Атанасов “Демократична България”, където отидоха голяма част от реформаторите като например Мартин Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase