Снимка: Булфото, архив
fallback

Синодът подкани във всички храмове да се чете благодарствена молитва за благоденствието на българския народ
Св. Синод на Българската православна църква излезе с обръщение, в което благодари на Бога, на народа и на Конституционния съд, който преди седмица отхвърли Истанбулската конвенция.

"Слава на Бога за всичките му благодеяние към българския народ! Благодарение на великия Божи промисъл чрез мъдростта и съвестта на мнозинството конституционни съдии, беше взето справедливо и конституционносъобразно решение за отхвърляне на добилата популярност т.нар. Истанбулска конвенция", пишат митрополитите.

Oще по темата
Светият Синод на БПЦ-БП още в самото начало на дебата за ратификацията на Конвенцията се обяви с мотива, че тя противоречи на православното учение за сътворението на мъжа и жената като Божий образ и подобие и като биологични същества, както и срещу въвеждането на понятия, несъвместими с българския обществен и правен ред.

Св. Синод със свое решение призова да се отправя усърдна молитва към Пресвета Богородица в храмовете и манастирите в диоцеза на БПЦ- БП против приемането на този международен договор от Народното събрание.

"Съдът е дело Божие, но до справедливото решение се стигна чрез усилията, вдъхновението, съвестта и мъдростта на много хора – духовници, учени, общественици, журналисти, юристи, представители на държавни институции, на политици, на мнозинството от благочестивия български народ. Всички те, водени от нравствените устои на обществото, стремежа за съхраняване на държавността и защита на бъдещето на България – нашите деца, се обединиха и отстояваха несъгласието си с въвеждането чрез международен договор на понятия и идеология, несъвместими с традиционния християнски морал на българския народ. Изпълниха се думите на Сърцеведеца - Господ Иисус Христос, „дето са двама или трима събрани в Мое име, там съм Аз посред тях“ (Мат. 18: 20)! Когато просим от Бога помощ, следва и да му благодарим, за да не бъдем като онези десет прокажени, които просиха от Него милост и изцерение, но само един от тях се върна и благодари (Лук. 17:12 – 19)“, отбелязва от Синода.

За да покажат своята благодарност митрополитите благославят да се отправи в храмовете и манастирите на БПЦ-БП в пределите на България и извън нея в дните на Богородичния пост, благодарствена молитва към Всемилостивия Бог след прочитането на молебения канон към Св. Богородица за благоденствието на българския народ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 5 години

Да единствените работещи в тая територия са църквето и винаги истински и праведен съд в които вярват всички успели хорица

11

House M.D.

преди 5 години

Щом и агентите на Партийна сигурност са против, значи ИК е трагичен документ. БПЦ - БП не се ли кланяше на Светата Троица /Мордохай, Енгелс, Улянов/?

10

Taliban

преди 5 години

ХРИСТИЯНИ СМЕ.НЕКА ЛАЯТ МЮСУЛМАНИТЕ.ПРАВИЛНО РЕШЕНИЕ НА БГ СИНОДА .ПРАВОСЛАВНИ СМЕ.

fallback