Снимка: Dnes.bg, архив
fallback

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) одобри нова наредба за прехвърлянето на втората пенсия от частните фондове в НОИ.

До това се стигна, след като Върховният административен съд отмени старата наредба.

Oще по темата
Според данните на финансовото министерство от правилата са заинтересовани близо 2.4 млн. души, които са родени след 31 декември 1959 година и които могат да упражняват правото си на свободен избор.

Заради отмяната на досегашната наредба, в момента липсва подзаконова нормативна уредба, с която да се регламентира изборът за промяна на осигуряването им. Става въпрос за реда, по който осигурените в частен фонд прехвърлят средства от индивидуалните си партиди в държавния фонд "Пенсии".

Решението на съда е в сила от края на май и оттогава на практика няма действащи правила как да става прехвърлянето на средствата. До това решение се стигна след жалба на пенсионноосигурителни дружества, в която се казваше, че спорният нормативен акт е приет при допуснати особено съществени процесуални нарушения. Върховният съд отмени документа в досегашния му вид.

Съгласно Административно-процесуалния кодекс правните последици, възникнали от подзаконов нормативен акт, който е обявен за нищожен или е отменен, се уреждат служебно от компетентния орган в срок, който не е по-дълъг от три месеца от влизането в сила на съдебното решение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

Анонимен

преди 5 години

Парите в частните фондове са един безлихвен заем,свежи и редовно постъпващи пари в сметките на техните собственици-а всеки от тези собственици развива и и друг бизнес,който се нуждае от тези пари!Мислят ли привържениците на тези фондове,че частника го боли оная работа,за това кой каква пенсия ще получава?

43

Анонимен

преди 5 години

Частен фонд"Топлина"-на Ковачки! На работещите в енергетиката.Работещите в този сектор сектор,вчастните компании на великия бизнесмен Ковачки,под силата на заплахи от уволнения,спиране на социални придобивки-ваучери за храна,допълнителни пари за лош битови и др.парични бонуси към работниците му,е принудил всички да внасят средства в собствения му Частен пенсионен фонд.Някой смята ли,че когато дойде време за плащане на доп.пенсии,тези хора ще си ги получат?

42

Гост

преди 5 години

Аз съм на 52 г с 30 г. стаж до момента и имам 8 000 лв. в частния фонд /5 % ДЗПО/ ДОО е 12-13 % т.е. в държавното ДОО би трябвало да имам около 20 000 лв, само след 2002 г., когато влезе в сила ДЗПО. А преди това??? Ако зависеше от мен искам вноските от ДОО да ми ги прехвърлят в частен фонд и да се откажа от ДЪРЖАВНАТА пенсийка. В момента НОИ е празен и 50 % от пенсиите се доплащат от държавата и ще става по-зле.

fallback