Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Няколко хиляди овце и кози бяха евтанизирани в Ямболско заради потвърдените случаи на чума сред животните. Срещу действията на властите обаче се обявиха мнозина, като десетки доброволци се събраха около засегнатите села в опит да попречат на ветеринари и служители на БАБХ да умъртвят животните.

Oще по темата

Скандалът достигна и до парламента, където управляващи и опозиция се упрекваха взаимно за действията си. И трагедията на десетки стопани се политизира.

В разгара на случващото се екипът на Dnes.bg попита своите читатели: Трябваше ли да бъдат евтанизирани стадата с овце и кози заради чумата? В традиционната ни анкета участие взеха 2099 наши читатели.

Резултатите от проучването показват, че повечето от анкетираните не одобряват и не разбират действията на ветеринари и БАБХ.

29% от хората смятат, че е трябвало да бъдат умъртвени единствено болните животни, а другите поставени под сериозна карантина.

Цели 32% пък вярват, че случилото се е сценарий, който цели постепенно да бъдат ликвидирани дребните стопани и производители.

На фона на това едва 22% от хората смятат, че властите са взели най-правилното решение в случая.

Други 16% по-скоро подкрепят действията на властите като смятат, че решението може би вероятно е било крайно, но е важно да не пламне болестта из цялата страна.

Анкетата показва и високият обществен интерес към темата, като само 1% от запитаните са обявили, че не се интересуват от нея, а повече ги вълнува времето и как ще се отрази то на лятната им почивка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

108

Анонимен

преди 5 години

Хубаво Ви манипулират, че и продължават, ама вие си спинкайте спокойно!

107

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен 100Ами ще си купуваме западни продукти, като нямаме доверие в качеството на нашите. Кой е виновен, че млекото не ни струва. Доброто млеко става от качествено гледано животноАз пък си купувам САМО български млечни продукти.Ти си яж западното млЕко.

106

Анонимен

преди 5 години

Най-много изкяри баба Дора, която получи 19000лв и ново стадо от 100 кози въпреки, че не беше регистрирала 40 от тях.Поклон!

fallback