Снимка: МС
fallback

"Докато другите се чудят къде и какво щяло да мине, нашето вече работи". Така премиерът Бойко Борисов коментира пускането на транзитния газопровод за Турция в участъка Лозенец - Недялско.

"Чувал съм много мои колеги през годините да говорят за доставки на газ, за проекти, но на практика нула! А днес като отворим крана, ще може да има пренос на 16 млрд. куб. метра природен газ в двете посоки", каза Борисов, който днес участва в церемонията по въвеждане в експлоатация заедно с турския министър на енергетиката Фатих Дьонмез.

С изграждането на 20-километровата газопроводна отсечка капацитетът за пренос на природен газ от България за Турция ще се увеличи с 1.7 милиарда кубически метра на година, съобщиха от правителствената пресслужба.

Министър-председателят напомни за договорките, които направихме в Анкара и в Москва, за продължението на Турски поток през нашия хъб за Сърбия, Македония, Австрия и Унгария. "Това правим в момента – по европейските правила, със санкциите на ЕК", каза още премиерът Бойко Борисов.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган днес представя програмата си за управление, но той е казал на енергийния министър да тръгва към България, тъй като проектът бил много важен. Борисов благодари на Ердоган за разбирането.

Според премиера там, където минават газопроводи и има централи, винаги има мир.

Турският енергиен министър заяви, че България ще продължи да транзитира газ към Турция по трансбалканския газопровод, т.е. през Румъния и България, към Турция, но може да транзитира и от Турция към Европа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

76

Глас народен

преди 5 години

Повече суджук и бахур за народа!

75

Анонимен

преди 5 години

Евала на Бойко

74

Ликуй, народе!

преди 5 години

Васалът Б.Б. отново на пропуска да удари един език на своя сюзерен Султан Реджеп Великолепний!Ашколсун, кьопоолар!

fallback