Снимка: Bulfoto, архив
fallback

Мая Манолова - омбудсман на Република България направи отчет на изминалите три години, откакто е на този пост.

В приемната й в столицата и в страната за този период са приети 42 690 души, съобщи тя на нарочна пресконференция.

"Броят на жалбите е 32 649, от тях 31 078 са приключени. Това число показва, че не просто приемаме жалби, а действаме в крайни срокове", обяви тя и се похвали, че всяка втора от препоръките на омбудсмана е изпълнена изцяло или частично.

Най-много са жалбите за правата на потребителите, следват ги тези за социалните права.

1443 е броят на работниците, които са получили своите неплатени възнаграждения от Фонда за гарантиране на вземанията. Те са на стойност 2,9 млн. лева. И това се случило в резултат на приетите законови промени.

"716 хил. лева са изплатените заплати през 2017 година. Нарастването е четири пъти, като се очаква до края на годината сумата да нарасне до 6 млн. лева", пресметна още Манолова и заяви, че предстоят плащания на близо 700 души от "Пикадили".

"Там ситуацията е тежка, защото нямаше никаква документация какви средства дължи дружеството на работниците. И този проблем ще бъде решен, това е добрата новина, която искам да съобщя", отбеляза тя.

Мая Манолова заяви, че харесва работата си на омбудсман и ще я върши до края на мандата си със сърце и енергия: "И аз, и моят екип. И много се надявам институциите, ако не да ми помагат, поне да не ми пречат да си върша работата. Бих искала да съм плашило само за лошата администрация, за тези, които не искат да си вършат работата и се гаврят с гражданите. Нямам против да съм плашило за подобна администрация и за монополните дружества.

Столичната топлофикация, въпреки че я осъдих на три инстанции, още не ми е предоставила информация за това колко пари е прибрала от столичани през 2015 година, само за юристконсулстки възнаграждения. Става дума за милиони левове. Очевидно не съм достатъчно страшна, след като след съдебно решение на три инстанции, новият изпълнителен директор на "Топлофикация" продължава да си прави оглушки".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

И.Б.

преди 5 години

Ув. г-жо Манолова, дайте под съд новия изпълнителен директор на "Топлофикация" за неспазване на съдебни решения. Преследвайте го до дупка, т.е. до Европейския съд в Люксембург. Нали има кой да печата писмата Ви? Създайте нов административен кадър под названието "заместник омбудсман", с чиято помощ ще можете да разрешите още повече проблеми. С уважение: И.Б.

42

Анонимен

преди 5 години

Жива и здрава да е! Не ви пожелавам да изпаднете в ситуация, в която Манолова да ви е последната утеха. Да, помага, и то много. Посредством мен тая жена помогна да се разреши даден проблем в една от многото корумпирани общини.

41

Плаша се

преди 5 години

Приети 42 690 души, помогнало е на едва 1443, или 3%.

fallback