fallback

50-годишният Юрий се бори сам с рака в мазе, без баня и тоалетна, а семейството му оцелява с мизерна сума на месец.

Преди месец мъжът е приет по спешност в столичната болница "Света Анна", а лекарите са категорични - има тумор в гърлото. От тогава започва ходенето по мъките, Юрий трябва да постъпи в специализирана болница, но няма здравна осигуровка, а задълженията му са в размер на около 1340 лева.

Oще по темата

В същото време той и приятелката му Росица живеят с не повече от 300 лева на месец, а заради ниските доходи 50-годишният мъж не може да си извади дори лична карта.

Днес обаче има обрат в тежката ситуация - Юрий ще бъде прегледан от лекарски екип от УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ".

Вчера били потърсени от Социално подпомагане - Младост и им е съобщено, че за онкоболният е осигурен лекарски преглед.

По думите на Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата на пациентите около 2 млн. са хората, които са с прекъснати здравноосигурителни права.

"В точно този случай проблемът не е в здравната система, а в социалната. Лекарите са си свършили добре работата. В Закона за здравното осигуряване е записано, че социално слабите имат право на социално подпомагане, а те са и здравно осигурени по силата на закона. Ако човекът няма никакви доходи, то нашият закон го защитава", коментира Кацаров пред Bulgaria OM AIR.

Той е категоричен, че здравното осигуряване е система, в която всеки трябва да има принос.

Според бившия здравен министър Мими Виткова държавата е тази, която трябва да обединява институциите, но в този случай явно държава няма.

"Хората в тежка ситуация не знаят какво да правят, именно затова социалните служби трябва да им казват какво следва, какви са техните права и задължения. Освен това законът трябва да е по-строг към хората, които не си плащат здравните осигуровки", добави Виткова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

52

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен 51-------------------------------Ами щом е така на запад изпратете го там човека да го лекуват безплатно.

51

Анонимен

преди 5 години

Ох, помогнете на човяека, и какво като не си е платил осигуровките, цял живот е работил за България, а сега здравната система, за едни осигуровки, ще му обърне гръб.

50

Анонимен

преди 5 години

Е нали уж онко-болните се лекуват без пари! На запад е така! А защо в България не е? Ега-ти и скапаната държава! По-добре го застреляйте в главата от упор барем да не се мъчи човека! Осигуровките по-важни от човешки живот - у'тъпела нация сме си!

fallback