Снимка: БТА
fallback

Регистърът на хората с увреждания ще бъде подобрен, за да показва реалния им брой и личната нужда за всеки от тях.

Това обявиха премиерът Бойко Борисов, Мая Стоицева, представител на протестиращите майки, и Адриана Стоименова, заместник-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

Oще по темата
Те очертаха точките, по които са се обединили след продължилата повече от пет часа среща в Министерския съвет, предаде БТА.

По думите на премиера Бойко Борисов наличната към момента платформа, изработена с близо 2,5 млн. лева, е неработеща, според представители на хората с увреждания.

Той допълни, че правителството може да отдели допълнително 150 милиона лева за следващия бюджет за хората с увреждания.

"Проблемът е, че и те им се виждат крайно недостатъчни. Ще смятаме още, но все пак трябва да съзнаваме какво в края на краищата държавата може да си позволи. Продължаваме да работим. Над 700 хил. души трябва да получат такава помощ, а 88 хил. е групата, която е нуждаят от чужда помощ. Говорим за една огромна група хора", каза Борисов и допълни, че ще се проверва обаче дали те реално съществуват.

По думите му различните групи хора с увреждания имат диаметрално различни позиции по основни теми.

Вчера майки на деца с увреждания излязоха на национален протест, като поискаха достоен живот за децата си и истинска реформа в областта на личната помощ. От своя страна национално представителни организации на хората с увреждания настояват готвените промени да бъдат за всички, а не само за децата.

Преди да влязат при премиера, двата лагера размениха взаимни обвинения.

Омбудсманът Мая Манолова очаква ангажименти от страна на правителството. Тя смята, че това, което в момента предлага социалното министерство, е малко повече пари, които ще се дават отново на калпак.

"Ясно е, че не всичко ще се случи сега и веднага, но трябва да има ясна заявка, че реформата е започнала. Освен месечната финансова подкрепа, която предлага министърът, трябва да се регламентира ясно личната помощ", каза тя, цитирана от БНР.

Майките на деца с увреждания очакват реформата да тръгне. Те няма да приберат палатките, имат и брояч, който отброява времето до 1 октомври. Дотогава те искат да бъдат приети три закона: за личната помощ, за хората с увреждания и за социалните услуги. Вера Иванова ще поиска оставката и на Адриана Стоименова - заместник-председател на Националния съвет за хората с увреждания: "Как ще се помирим срещу човек, който изкара толкова клевети и толкова лъжи срещу нас, и какво ли не... Като няма такива хора, може и да се случи нещо".

От своя страна Адриана Стоименова не пожела да коментира призива за нейната оставка."Няма да го коментирам това. Хората с увреждания, които представлявам аз, също искат лична помощ, но не всички, не на всяка цена, и не за сметка на едни хора спрямо други...", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

ето ги парите

преди 5 години

за се закрие ненужното европейско министерство на свинетка павлова ,да се изгонят от парламента чуждите партии атака вмро и дпс да се свали охраната на дръндарския шейх и пари ще има

45

Казах

преди 5 години

Познавам лично една от майките. Само ще кажа, че фразата "Совите не са това, което са", важи в пълна сила. Народът вижда само едната страна на монетата - тази, която те искат да се види, емоционалната, сърцераздирателната. Но, повярвайте ми - става въпрос за ПАРИ. Цинично е да използваш болното си дете... Не всички са нуждаещи се. Сред тях скоро ще настъпи разделение. Само най-нахалните и агресивните ще се възползват от привилегиите. Ще има много злоупотреби, добрите намерения ще се изродят.

44

Анонимен

преди 5 години

Проблемът е, че до сега е нямало истински електронен регистър за хората с увреждане. Отпускат се едни пари, но те "потъват" някъде, като повечето пари в държавата, затова и БСП и ГЕРБ (вече 10 години) не правят истински реформи, да има да се краде. Това не са хора управляващи, а нагли безчовечни крадци.

fallback