fallback

Върховният административен съд отмени промените в Плана за управление на Национален парк "Пирин", приети от кабинета в края на 2017 година. Делото беше образувано по жалби на "WWF Световен фонд за дивата природа" и на "Асоциация на парковете в България".

Икономистът Красен Станчев не е изненадан въобще от решението на ВАС да отмени промените в Плана за управление.

Oще по темата

"Два от трите основни аргумента на "зелените" бяха оборени от съда. Съдът обаче направи грешка с тълкуването на определени членове в закона. Има физическо и процедурно несъответствие. Ако наистина се цели опазването на околната среда, то трябва да има лифт, защото алтернативният транспорт вреди много повече", уточни анализаторът в "България сутрин".

По думите му това, което мобилизира хората да ходят на протести в защита на Пирин, не е основателно.

"Има няколко принципни неща, които може да се случат - ще има обжалване, което сигурно няма да издържи. Доста е вероятно да бъде прието решението на Министерския съвет от края на миналата година. Ако това не стане, ще бъде назначена екологична оценка и процесът ще продължи", допълни Станчев.

Екологът Петко Цветков е на точно противоположното мнение - съдът не трябва да допуска да се унищожава българската природа при разрешаването на строеж.

"Решението, което Министерския съвет взе в края на миналата година, не дава възможност пряко за строеж на нова писта. Многократно е казвано, че според новия план, освен втори лифт, се планира да се построят още 200 км писти и съоръжения", категоричен е Цветков пред Bulgaria ON AIR.

Според него не трябва да се взима решение на парче.

"Далеч в годините ние сме настоявали за следното - ние нямаме проблем относно втори лифт, ако е необходим. Въпросът е, че никога концесионерът не извади статистика дали има недостиг на места в първия лифт. Нека да се увеличи капацитетът на първия. Не се предприемат облекчаващи процедури за клиентите", подчерта екологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Башка Луд

преди 5 години

Кой е видял?Ами аз съм видял! И съм участвал, и съм се борил за гора, и съм заплашван, и продължавам да го правя! Ти какво направи, освен да хейтиш от компа?Засади ли дърво? Защото аз съм засадил десетки и познавам много хора, които са го правили! Това, че ти мериш с твоя аршин, не значи, че си прав!А планината не е само ски и хотели, трябва и природа да остане!

19

Кой е видял???

преди 5 години

Кой е видял зелените да чистят горите и планините и да се грижат за тях? Кой е видял зелените да се борят с нелегалната сеч и тяхната активна намеса срещу това? Кой е видял зелените на жълтите павета? Ами те само там висят и крякат. Кой е видял зелените по телевизиите? Ами те непрекъснато са там. Жалки и нещастни продажници на западни интереси, борещи се срещу България, срещу българската икономика, срещу дребния и среден бизнес. Да изчезват от полезрението на хората, че ни писнали!!!

18

Димов

преди 5 години

Втори лифт ще има, защото дори и най-тесногръдите зелени са признали нуждата му, а всеки разумен човек разбира, че може да просъществува и без да се вреди на природата

fallback