Снимка: БНР
fallback

Нова църква беше открита и осветена тържествено в град Бяла, Русенско. Това е първият православен храм, изграден в региона от 100 години насам, като средствата за построяването му са главно от дарения. Сред дарителите е и премиерът Бойко Борисов, който присъства на церемонията днес.

Църквата ще носи името на Св. Пантелеймон, който се почита на днешния ден. Идеята за построяването й в кв. "Гара Бяла“ датира още от началото на 90-те години на миналия век, но едва през 2016 г. се прави първата копка.

За жителите на квартала откриването на новия храм е огромен празник и надежда за по-малко нещастия. Църквата е била мечта и на патриарх Неофит, служил навремето тук в метална барака.

Новият храм е пример и за приятелството между България и Румъния. Като дарител участва кметът на побратимената община Градинари, майсторът на иконостаса и иконописецът също са румънци.

Църквата получи много подаръци за празника, сред които и частица от мощите на Св. Пантелеймон, съобщава Bulgaria On Air.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

отвратен

преди 5 години

Б Б бил дарил за храма ....... боже опази ако е вярно но с негови лични пари не е ..

7

Анонимен

преди 5 години

НОВИНАТА Е ХУБАВА, НО ТОЗИ, КОЙТО Е НАТРАПИЛ ТАМ СВОЕТО ПРИСЪСТВИЕ Я ПОМРАЧАВА.Всъщност новината не е, че е построена черква, а че Вождът е благоволил да отиде там.

6

Анонимен

преди 5 години

Дарението на Борисов от личните му пари ли е, или пак е дарил държавни пари?Май е второто.

fallback