Снимка: Bulgaria ON AIR

Семейното предаване на телевизия Bulgaria ON AIR "Фамилно" посвещава тази събота първата си част на 76-тата годишнина от разстрела на Никола Вапцаров.

В предаването гостуват историкът и летуратуровед Катя Зографова и Бойко Младенов, организатор на Вапцаровите дни в Годеч тази година. Малко известен факт е, че след Соболевата акция поетът е бил интерниран за 3-4 месеца именно в Годеч. 

Там той е бил под полицейски наздор, трябвало е да се подписва в началото по три пъти на ден, много неща са му били забранени, но е можел да чете книги. Вапцаров е посещавал местното читалище, което сега носи неговото име, разказа Бойко Младенов.

Пази се читателският му картон, от който се вижда, че е взимал книги на Йовков, Елин Пелин, Джек Лондон, Багряна... Именно Багряна е един от свидетелите, призовави по делото срещу него, допълва Катя Зографова.

Има доста обвенения към нея, че е мълчала, че само е кимала с глава, че не го е защитила. Но не се пази оригиналният протокол и затова всички твърдения какво точно се случило, са спекулативни. Запазени обаче са показанията на писателя Светослав Минков, който защитава поета и твърди, че неговото творчество е с принос към световната литуратура.

За първи път в ефир ще бъде показано и т. нар. "червен бележник със спирала" на Вапцаров. Това е предпоследният му бележник. В него има стихотворения, сметки, чертежи на машини - на една вършачка в Годеч, която той като машинен техник е обслужвал.

Най-накрая е стихотворението "Война", познато и като "Врабчова сговорна дружина".

"Това стихотворение е с два кода, обяснява Зографова – едният контекст е детският, за врабчето Сивушко и лакомата стара врана, а другия е посланието за възрастните в контекста на Втората световна война. Това доказва какъв изключителен поет е Вапцаров", допълва литературоведът.

"Фамилно“ започва по Bulgaria ON AIR в 10:30 часа. Гледайте!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase