Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Върховният касационен съд е решил да намали присъдите на осъдените за убийството на Михаил Стоянов.

През 2008 година той беше жестоко пребит и удушен в Борисовата градина, припомня Bulgaria ON AIR.

Мотивът за престъплението е хомосексуалността му. В съда обвиняемите признаха изрично в показанията си, че са участвали в група, която е "прочиствала парка от гейове".

Oще по темата

За убийството бяха обвинени Александър Георгиев чиято присъда ще бъде намалена от 15 на 10 години затвор, и на Радослав Кирчев, който по време на престъплението нямал навършени 18 години – от 6,5 на 4,5 години.

От присъдите на убийците ще бъдат приспаднати 2 години, прекарани под домашен арест.

Бил ли е гей Михаил?

"От показанията на приятели и състуденти на пострадалия не беше установено той да е имал хомосексуална полова ориентация", писа в мотивите си първоинстанционният съд. Той отхвърля версията на защитата, че младият мъж е бил удушен при секс с партньор от същия пол. Защитниците визираха приятеля на Михаил - Явор Борисов, с когото били през лятото на море и нощували в една стая. В началото на разследването криминалисти посочиха Явор за убиец, но няколко месеца по-късно делото срещу него беше прекратено.

"Не ми се иска да им пожелая да преживеят това, което преживях. Детето израсна заедно с мен. Завършващ лекар. Михаил щеше да помага на хората. Той щеше не да убива, а да лекува", изплака преди време майка му Христина Стоянова.

След смъртта на Михаил тя получила диабет, прекарала и лек инсулт. В нейните очи присъдите са несправедливи.

"А чакането беше 10 г. Обижда ме, че животът на моя син е приравнен с живота на едно животно", ядосва се Христина.

Жената си спомня думите на лекар в съда. Той казал, че органите на Михаил били толкова здрави, че 26-годишният мъж е могъл да живее до 85 г.

Междувременно екипът на София Прайд за пореден път призовава за промяна на Наказателния кодекс, с която да се въведат квалифицирани състави за престъпления, извършени по хомофобски подбуди.

Убийството е първият документиран и получил широка публичност случай на убийство по хомофобски подбуди у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

65

Национална Съпротива

преди 5 години

Ако имаше държава, такива содомити не биха се разкарвали из парковете. Народа е вече достатъчно критично настроен, спрямо хомосексуалната шизофрения. И такива случаи, може и да зачестят, понеже наглостта на ЛГБТ *** е безгранична. И ако нямаше полицейската охрана на гей парадите, те нямаше да се състоят! И понеже знам, че ще ме критикувате във вашите коментари, не ми пука! Да те критикуват содомити, на кой му пука? Ние няма да ви критикуваме, просто ще ви чистим!!!!!!

64

Анонимен

преди 5 години

Гейовете бяха преследвани от властите и изселвани от големите градове.После ги смятаха за душевно болни и ги пращаха за лечение.Дойде 10ти и ние станахме демократи.Никой не му пукаше за сексуалната ориентация на другите.Но дойде Сорос,станахме евро толерантни и престъпни НПО започнаха пропаганда.Искаха внимание,права,да осиновяват деца,да сключват бракове да проповядват извращенията си и да правят демонстрации по улиците.Тази наглост ще доведе до зараждане на омраза от страна на нормалните хора.

63

Пич

преди 5 години

Само не можах да разбера, какво значение има дали е бил гей, че чак това е разследвано от съда?! Какво, ако е бил гей ще им намалят присъдите ли, не мога да разбера??

fallback