Снимка: Булфото

Очакванията са новата "уикенд" винетка да струва около 10 лева, но цената няма да бъде разглеждана на заседанието на Комисията по регионална политика в Народното събрание днес, обяви пред БНР председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Светослав Глосов.

Още по темата

Той посочи, че вероятно пътната такса за почивните дни ще бъде въведена от догодина заедно с останалите електронни винетки.

Шефът на АПИ бе категоричен, че еднодневни винетки няма да има, а цените на винетките ще останат непроменени. "Единствената разлика е, че вече няма да има книжни стикери, които се лепят на стъклата, а ще бъде електронна винетка - номерът на автомобила влиза в електронната система и ще бъде следен от контролните пунктове - рамки и автомобили, които са за тази цел", уточни Глосов.

"Тол системата ще бъде изградена върху 16 000 километра - 80% от републиканската пътна мрежа, но това не значи, че върху всичките километри ще има еднаква цена. Ще има нулева ставка на част от пътната мрежа – там, където тя е в лошо състояние в момента и не позволява да бъде таксувана. Ще има различни цени в зависимост от категорията на пътищата и от тяхното състояние. Тази тарифа в момента се изготвя от консултанта на агенцията - Световната банка. Очакваме в средата на август да бъде представена официално за обсъждане", посочи още той.

По думите на Светослав Глосов в момента винетните такси у нас са най-евтините в Европа, а въвеждането на тол такса за товарните автомобили ще е най-справедливото таксуване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase