Снимка: Bulgaria On Air

Тази събота, 14 юли, в семейното предаване "Фамилно" по телевизия Bulgaria ON AIR гостува писателката Людмила Филипова - внучка на министър-председателя от 1981 до 1986 г. Гриша Филипов.

Тя разказва пред водещата Деляна Маринова как дядо й, който бил със солидно икономичесто образование, виждал, че социалистическия модел у нас не е успешен и се опитвал да го промени.

И това го поставило в ситуацията или да бъде убит, или да го остранят от власт. И го остраняват.

"Беше много унизително за него, че след 1988-та го хвърлиха в затвора и за една година там, той се разболя от рак и почина", казва още Людимила.

Едва 14-годишна тя била подлагана на публично унижение, когато учителите й пред целия клас се подигравали с дядо й, а по улиците също й се подмятали обидни думи, въпреки че била още дете.

Баща й и майка й останали без работа и 14-годишна Людмила започнала да работи, за да помага на семейството.

"Омразата продължи и след това – когато издадох първата си книга, наричаха ме "червената принцеса", допълва Людмила Филипова.

Наскоро излезе ново издание на първата й книга "Анатомия на илюзиите", в която тя използа части от дневника на своя дядо.

Във "Фамилно" Людмила споделя още как нейната баба – Василка Филипова, като директор на Държавния архив, успяла да спаси книгите на Яна Язова след смъртта й и как Николай Хайтов се опитал да открадне и да представи като свой романа на Язова за Левски.

"Фамилно" започва в 10:30 ч. в събота. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase