Снимка: Reuters

Европейската полицейска агенция Европол и службата за борба с измамите ОЛАФ конфискуваха 360 тона пестициди, нелегално внесени в България и в още 26 европейски държави.

Само за 20 дни рекордните количества са били задържани при операция,  проведена на летища, големи пристанища, на сухопътните граници и в цехове за преопаковка. Препаратите, които се използват за борба с вредители по растенията, били внесени контрабанда през април и май от Китай.

Те били или обявени като транзитни пратки или реекспорт за Русия, Украйна, Молдова и Турция, съобщават двете европейски служби.

Операцията, наречена "Сребърна брадва" 3 е подбрала 181 съмнителни пратки и е алармирала властите в 27 европейски държави за тях, бе съобщено днес.

При отварянето им митническите власти установили, че те съдържат необозначено вещество, без указан производител и състав. При пробите се оказло, става дума за thiamethoxam, синтетичен инектицид от групата на неоникотиноидите. Използването на тези препарати в ЕС е ограничено, тъй като се смята, че те са причина за измирането на пчелите.

Освен, че ощетяват лицензираните производители, контрабандните пестициди са опасни за здравето, тъй като използването и дозирането им не може да се проследи и контролира според стандартите за безопасно хранене. Използването на пестициди в ЕС е обект на строга регулация.

Общата стойност на контрабандата 1 млрд. долара.

Според Центъра за наблюдение на нарушенията на интелектуалната собственост ежегодно в ЕС загубите от използване на пестициди менте възлизат на €1,5 млрд.  Експертите смятат, че 14% от световния черен пазар на пестициди се реализира. в Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase