Снимка: Reuters

24 загинаха и 124 са тежко ранени при влаковата катастрофа в турската провинция Текирдаг. Сред жертвите са съпругата и детето на български гражданин, който има и турско гражданство, съобщават от пресцентъра на МВнР.

Това е станало ясно след повторна щателна проверка на личните данни на жертвите. Починалата жена има само турско гражданство.

Детето е на видима възраст под една година и е български гражданин по право, тъй като единият родител също е български гражданин, а съгласно чл. 8 от Закона за българското гражданство, български гражданин по произход е всеки, на когото поне единият родител е български гражданин, обясняват от Министерството.

Още по темата

Те уточняват, че за турските власти детето се води турски гражданин и затова до този момент те посочват в отговор на официалните запитвания, че няма българи сред жертвите.

Генералното консулство на Република България в Одрин и Генералното консулство на Република България в Истанбул извършват допълнителни проверки дали сред ранените и хоспитализирани пътници има български граждани, както и дали има такива сред тези, на които е оказана медицинска помощ на място и след това са били освободени.

МВнР изразява съболезнования на близките на загиналите пътници.

Бащата, чието бебе загина при влаковата катастрофа, е 36-годишният Мелих Кортуш от добричкото село Бенковски. 6-месечното момиченце е пътувало с 30-годишната си майка, леля си и братчето си. Всички без момченцето са загинали. Синът е в болница в Чорлу.

Бащата е напуснал родното си място през 1989 г.

"Преди месец бяха тук, за да оправят документите на малката си дъщеря, която е починала при катастрофата. Имат и 3-годишен син, който е тежко ранен в момента. Майката е турска гражданка, тя никога не е идвала в селото", каза пред bTV кметът на Бенковски Осман Осман.

"Голяма беда. Два часа по-рано от там е минал друг влак, след това е валял дъжд, прелял е този язовир и срутил релсите и пръстта, тогава става тази работа и не са го видели", разказа Ибрям Назин, чичо на българския гражданин.

Общината в град Чорлу призова хората да дарят кръв за ранените. Само за няколко часа необходимото количество е събрано.

Властите не разрешават да се заснема участъка, причинил жп инцидента, но се забелязва, че почвата е поддала, а релсите висят във въздуха. Водещата причина за причините за инцидента е свлачище, предизвикано от обилните валежи. Влакът е пътувал по линия Одрин - Истанбул.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase