Бразилката Розанджела Свиеркоски не е виждала децата си три години. След развод българският й съпруг получава пълно попечителство над малките Ангелина и Йоан, въпреки че законът позволява другият родител също да участва във възпитанието им.

Розанджела е родена в Бразилия, но вече близо девет години живее у нас. Проблемите със съпруга й започнали през 2012 г. когато се върнали от САЩ.

"Той се промени изцяло, стана агресивен и манипулативен", каза тя. Следва развод, насилие и отнемане на достъпа й до децата в годините от 2015 г. до 2018 г.

По темата за казуса между морала, закона и неминуемото влияние върху детската психика, в студиото на Bulgaria ON AIR коментираха Карло Луканов от Фондация "Бащи за отговорно родителство" и психологът Ина Антонова.

"В такива случаи, бившите съпрузи и родители могат да се възползват от услуги като медиация, и двамата родители имат своите страхове - бащата се бои, че децата могат да бъдат отведени в Бразилия. Той не знае дали би могъл да вижда децата си в такъв случай", каза Луканов.

Той добави още, че цялата уредба на Семейния кодекс трябва да бъде преразгледана, както и изпълнимостта на съдебните решения.

Според психоложката Ина Антонова в случая е налице типичен случай на Синдром на отчуждения родител, в който бащата е отчуждител.

"Децата в тази крехка възраст взимат страната на родителя, от който са зависими. Под една или друга форма развода на родителите поставя непоправим отпечатък върху детската психика. Децата развиват синдром на изоставянето, започват да изграждат погрешна социална представа, проявяват агресия, гняв, зависимост от опиати, за да преодолеят синдрома. В тази възраст детето не прави разлика между истина и лъжа", информира специалистката в "България сутрин".

Тя обясни, че в подобни случаи не може да се разчита на съзнанието на родителите, които вече са част от този конфликт. Антонова добави, че според родното законодателство, ако единият родител възпрепятства контакта на другия с децата, то съдът трябва да се произнесе в полза на ощетения родител.

Карло Луканов предложи като опция в такива казуси реформа на Семейния кодекс, като сравни Българското законодателство с това в развитите страни.

"Когато се подава молба за развод, съдът ги насочва към специална социална услуга, където се разяснява какви ще са психологическите и икономическите последици, за да имат съпрузите информиран избор. Семейните дела в Гърция задължително отиват на медиация. Важно е също въвеждането на споделеното родителство - двамата родители да могат да продължат заедно да упражняват родителските права. В Европа вече не се говори за родителски права, а се говори за родителски отговорности", каза още Луканов.

Психологът Ина Ангелова обясни, че раздялата или разводът са втората по значимост травма след смъртта на дете.

"Нараненият партньор търси реализация на егото си и не жали средства, за  да загърби скръбта и да докаже себе си като прав. Има период в който родителят е в период на оцеляване, не можем да съдим такива хора", коментира тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase