Снимка: БТА
fallback

След като недоволните синоптици излязоха на протест пред БАН, просветният министър Красимир Вълчев се срещна с тях и с шефа на Академията и им обеща, че ще търси още пари за тях през тази година.

Oще по темата

"Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ при БАН има специфично място в структурата на БАН и той е едно от трите й звена или може би най-важното, което има постоянно възложени функции - за метеорологично обслужване на обществото и на редица сектори в него", коментира министърът.

Той припомни, че през 2018 г. бяха отделени допълнителни 15 милиона за БАН, като те вече са разпределени между институтите от Общото събрание на Академията.

"Затова през тази година ще търсим варианти за покриване на недостига в бюджета на НИМХ-БАН, а за 2019 г. имаме споразумение още от началото на 2018 г. бюджетната субсидия за БАН да бъде утвърдена от бюджета по дейности. Една от тези дейности ще е за метеорологичното и хидрометеорологичното обслужване на държавата и обществото“, обясни Вълчев.

Според обаче най-упълномощеният орган да разпределя парите за година е Общото събрание на БАН.

"Единственото, което мога да направя е да предоставя средства целево, ако имам някакви икономии", обеща министърът.

Той настоя, че е необходима и промяна в Закона за БАН, с която да стане възможно да се утвърждават субсидиите и по дейности.

Велчев се ангажира да предложи такава промяна заедно със Закона за държавния бюджет.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

ЗАЩО??????

преди 5 години

Защо се дават пари, за да се развива у нас дейност, резултатите от която могат да се вземат безплатно от чуждестранни синоптични сайтове?????БАН-аджиите да отидат към висшите училища, както е по света и да съчетават преподаването с научно-изследователска дейност.Ще ви кажа защо не го правят. Защото там трябва да си изработят парите - да имат определен хорариум часове, за да вземат заплата. Ако претендира, че е и учен, трябва да покаже резултати. Но в БАН се взимат пари и за нищо-не-правене.

1

Erdan

преди 5 години

Shkembe vaivoda da turi tuka podrobna plan smetka za vseka bg stotinka ot tesi 50 miliona euro deto iska da kupuva helykopar za nalioti.

fallback