Снимка: БТА

86 хиляди души, с тежки увреждания и приковани на легло, получават добавка от 90 лева за чужда помощ. От КНСБ предлагат помощта за хората с увреждания над 90 процента да бъде увеличена двойно, съобщи в пресклуба на БТА във Велико Търново президентът на синдикалната организация Пламен Димитров.

Двойното увеличение ще даде възможност на хората, които се нуждаят от такава помощ сами да преценят в кой момент и как трябва да я получат, смятат синдикатите. Предложението е изпратено днес в МТСП и до Министерството на финансите.

Според Димитров неправителствените организации, които представляват хората с увреждания трябва да предложат критериите за допълнителната помощ, диференцирайки нуждите на всеки един човек.

Още по темата

Той посочи, че за да се реализира идеята, са необходими още между 80 и 100 милиона лева от бюджета. Той подчерта, че е недопустимо да се противопоставят отделните категории на хората с увреждания, защото всеки един човек има своята специфична нужда, която трябва да бъде отчетена.

Според Пламен Димитров, след приетата днес оставка на заместник-министъра на труда и социалната политика Росица Димитрова, министерството е изгубило един специалист в тази област. Той допълни, че оставката нито решава, нито облекчава ситуацията, свързана с хората с увреждания, която продължава да е без изход.

Лидерът на КНСБ посочи, че за 2019 г. предложението на синдикатите е заплатите в частния и бюджетния сектор да бъдат увеличени между 15-20 процента. Той отбеляза, че увеличението на учителските заплати е едно добро начало, но хора от различни сектори очакват също ускорено и устойчиво покачване на възнгражденията си.

По думите му това е важно, защото е начин работещите да останат в страната. Той цитира статистика, която показва, че българското население намалява между 30-35 хиляди души годишно, както с низходящите демографски показатели, така и с икономическата емиграция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase