Снимка: Bulfoto, архив
fallback

В момента държавата отделя около 260 млн. лв. за хората с увреждания. Още около 100 млн. лв. на година ще са необходими, за да се обезпечи нов закон за личната помощ. Той ще обхване 77 104 човека.

По-леките случаи ще получат по 2 часа на ден, което означава 42 часа месечно. За да получат лична помощ хората с увреждания ще трябва да минат индивидуална оценка на потребностите си, каза омбудсманът Мая Манолова пред Националния съвет за интеграция на хората с увреждания при представянето на законопроекта за личната помощ.

Манолова поясни още, че тези, които не получат такава оценка, защото не са се явили пред съответните комисии, ще продължат да получават по 90 лв. добавка: "Реално в асистентски програми в момента участват 14 хил. човека, а останалите - до 24 хил. са други групи".

"Няма да позволя да бъдат засегнати правата на нито един човек с увреждания, нито този закон да се реализира за сметка на друга група хора с увреждания", отсече още Манолова, която е категорична, че групата ще се увеличи и реално парите ще бъдат по-справедливо разпределени, пише "24 часа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

МНОГ ГРЪМ МАЛКО ДЪЖД

преди 5 години

МАЯ, А КАКВО СТАНА С БЕЗПЛАТНАТА ВОДА ЗА БЕДНИТЕ?нещо не се чува ?

18

da

преди 5 години

философията на социалната Система е - даваме услуги а не пари на инвалидите, а парите ги взимаме ние агенцията за тези "услуги". така, че тези услуги се плащат, но не на инвалидите и родители или близки,а на социални работници. Така те имат работа и си взимат заплати, а родителите се грижат безплатно и не получават нито пенсия, нито добавки за чуждата помощ.Това разбира се е много по-скъпо за нас данъкоплатците, преди с мижава пенсия и добавка за най-тежките случаи,като задължително се преценя от лекар дали си от категория 100% или 100% с придружител, а не от простия социален работник и грижит

17

istinata

преди 5 години

"чужда помощ" получават най-тежките случаи, тези със 100% инвалидност с придружител и тя е животонеобходима. Помня в санаториума млад човек много умен, интелигентен с мускулна дистрофия, та сутрин поне 3-*** санитари го слагат на стол, ръцете на масата защото сам не може да ги вдигне и го оставяха цял ден така и по някоя време вика от стаята, вика, никой не идва, а той иска вода която е до ръцете му но той не може да вдигне чашата и да пие. Как родителите да го водят до разни "центрове" да се "социализира" за 2-3 часа като не можеш да го преоблечеш дори, да го сложиш в количката, това социалния

fallback