Снимка: Bulgaria On Air

Излезе първата книга за Дядо Добри. В нея журналистът Борислав Радославов разказва истории за Светеца без расо от село Байлово, макар да признава, че е трудно да се пише за живота на един свят човек само 3 месеца след неговата кончина.

Пред Bulgaria ON AIR авторът разказа за отказа от популярност на Дядо Добри. Неслучайно книгата започва - "Тихо, тихо, никой да не знае, хванал под ръка своята най-голяма довереница"...

Това е жена от Елин Пелин, която 30 години е до него. След неговата смърт тя е тази, която има право да се разпорежда със събраните стотинки от милостиня. Жената, внасяла парите в банка, след това ги тегли и дарявала или на света обител или на църква.

По темата за канонизирането на белокосия старец, която се дискутира още от 13 февруари тази година, когато си отиде от тази земя, Радославов обясни, че процедурата е тежка и дълга. Но той разказа за първата си среща с него.

Още по темата

"Да се срещна с него беше изключително трудно - той не допускаше хора до себе си. Имаше лошо отношение към жените, особено към по-разголените. Срещата ни беше около час - говореше ми топло и въздействащо. Казваше: "Прави добро и ще получиш добро..."

Тогава разбрах, че този човек трябва да остане в сърцата на хората. Книгата трябва да бъде послание към бъдещите поколения", каза Радославов в "България сутрин".

Той споделя, че чудесата на стареца не били като повечето, за които сме чували - да отиде човек на специално място, да пие чудотворна вода и да се изцери от страшна болест. Неговото чудо е да ти ти хване ръката и да ти говори за силата на вярата по онзи харизматичен начин, по който само той може, и да те промени.

Авторът на книгата призна, че е научил страшно много неща от Дядо Добри, за да напише близо 350 страници. И разказва една от историите за героя си, който винаги е правил само добро: "Пукне ли първото мартенско слънце той стяга навущата и старите, кафяви, шаячни панталони и тръгва от родното си село Байлово по билото на Стара планина. Така пеша стига до Сливен - като един истински хайдутин.

Това се случва в началото на 80-те години когато е по-млад - около 80-годишен. Прекарва времето си в манастир до късна есен и след това се връща отново в Байлово. В Атон казва, че е един от най-щастливите му периоди в живота. Там е пастир, свири на кавал, опитва се да свири и на гайда..."

Представянето на книгата ще бъде от 18:30 ч. на 27 юни, сряда, в Младежкия театър "Николай Бинев", когато ще присъстват много хора, били близки на Дядо Добри в годините.

Борислав Радославов казва, че някои от тях дори не се познават и за първи път ще се срещнат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase