Снимка: Bulfoto, архив

В неделя църквата отбелязва един от най-новите празници в православния календар – Деня на всички български светии. На този ден отдаваме почит към историческите личности, живели по нашите земи, които са канонизирани за светци, водили благочестив живот и с делата си заздравявали връзката между църквата, народа и държавата.

Канонизираните за светци българи са повече от 100. Сред тях са четирима князе и царе, както и патриарси, епископи и войни.

В патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" днес от 9.30 часа се отслужва тържествена архиерейска Света литургия, а поводът е изпълването на 1000-годишнината от учредяването на Българската Охридска архиепископия. Това съобщи Отделът "Връзки с обществеността" при Светия синод на БПЦ-БП.

От БПЦ припомнят, че Светият синод на БПЦ-БП на 14 май тази година взе решение на 10 юни, на Неделята на всички Български светии, в патриаршеската катедрала да бъде отслужена Света литургия за 1000-годишнината от учредяването на Българската Охридска архиепископия.

От Светия синод приканват православните християни да вземат молитвено участие в Светата Богослужба по повод на бележитата годишнина от историята на Българската православна църква.

Ще бъде изготвено и извънредно Патриаршеско и Синодално послание, съобщиха при вземането на решението през май от Светия синод на БПЦ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase