Снимка: архив, Булфото
fallback

Днес изтича крайният срок, в който висшите публични лица и всички държавни служители трябва да подадат имотните си декларации.

От Професионалното обединение на държавните служители сигнализираха, че в администрациите цари хаос и много от чиновниците не са наясно какво трябва да декларират и къде трябва да изпратят документите, съобщава Bulgaria ON AIR.

Новото тази година е, че хората, които работят в държавната администрация, ще трябва да декларират не само недвижими имоти и кредити, но също пари в брой, пари в банки, всички заеми, пенсионен фонд. В декларацията се попълва и информация за притежаваното от лицата, с които държавните служители живеят, дори и без брак.

Чиновниците, които не са подали декларацията си до края на днешния ден, ще бъдат санкционирани с глоба от 3000 лв. до 5000 лв.

При подаване на информация с неверни данни пък следва наказателно съдебно производство и множество проверки.

2500 висши държавни служители трябва да подават декларация в Комисията за разкриване на конфликт на интереси, което е новият антикорупционен орган.

Останалите 130 хиляди чиновници трябва да подадат своите декларации в дирекциите "Човешки ресурси" на отделите "Личен състав". Подаденото след това ще бъде проверявано от инспекторати.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Закон за личните дан

преди 5 години

Май декларациите противоречат на ЗЛД и директивата на ЕС от 2016 г за личните данни!

17

Анонимен

преди 5 години

Е, как няма да гласуват под строй за ГЕРБ всички чиновници, след като им се прилага на 100% Оруел? Такава диктатура и в Северна Корея няма!

16

Цирк ГЕРБ

преди 5 години

От тези 130000, които според ГЕРБ, са длъжни да подават декларации, едва ли повече от 7000 могат да бъдат на теория корумпирани. Изводът е, че ГЕРБ крие корумпирани сред океана от декларации.

fallback