Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов заяви, че миграцията и кохезията са темите, които най-често разделят европейските страни.

"Всеки иска да реши вътрешнополитическите си проблеми и като се прибере вкъщи да каже - ние победихме, ние постигнахме най-добрия резултат за съответната страна", коментира премиерът на конференция на високо ниво, посветена на Кохезионната политика на ЕС.

Той определи като тревожен факт това, че вчера Турция е отменила споразумението за реадмисия на мигранти с Гърция и посочи, че страната ни стриктно спазва ангажиментите си като външна шенгенска граница на ЕС и имаме нулев миграционен натиск.

Според него споразумението ни с Турция работи перфектно.

С решението на САЩ да излязат от ядреното споразумение с Иран и твърдата позиция на ЕС по тази тема ние засичаме все повече мигранти и от Иран, каза Борисов и допълни, че когато нещо предвещава война, нищо не може да спре хората да търсят убежище и по-сигурно място.

Той повтори позицията на страната по темата за миграционния натиск - както ние сме затворили границите и се минава само през КПП-та, това трябва да направят и всички европейски държави, а тези, които са в центъра на Европа и нямат външни граници, да подпомогнат финансово страни като Италия, Испания, Гърция.

Европа произвежда толкова кораби, ще се купят сто - двеста, толкова армия имаме, толкова полиция - ще се командироват, процесът ще може да се контролира, разясни Борисов.

Премиерът беше категоричев, че кохезионната политика е най-важната политика за свързаността на Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase