Снимка: БТА

Президентът Румен Радев заяви, че у нас се говори много за корупция, но се прави твърде малко.

"Когато усилията на бизнеса се насочват вместо в развитието на иновации и конкурентоспособност, към търсене на "подходящия" човек в държавната администрация, който срещу определен финансов стимул да реши спечелването на обществената поръчка, това е убийствено за бъдещето на нашата икономика", заяви държавният глава по време на международна конференция по темата.

Румен Радев каза още, че вниманието ни е насочено към Западните Балкани, европредседателството, Русия, а за корупцията няма почивен ден.

"Ако не се вземат мерки, тя се разраства като раково образувание", посочи президентът, който призова за широкомащабна законодателна инициативи за пресичането на корупционни схеми в реално време и безкомпромисно наказателно преследване на отговорните.

Президентът отново настоя за единен и независим орган, който да гарантира прозрачност на вземане на управленски решения, на собственост и разходване на публични средства.

По думите му е безспорно, че корупцията нанася огромни вреди на нашето общество. Тя овладява основни лостове на държавното управление и ги подчинява на частни интереси, генерира бедност и престъпност, ерозира доверието в държавата, възпрепятства икономиката и отблъсква инвеститорите, изреди Румен Радев.

Той посочи още, че в България корупцията се превръща в основна спирачка за развитието на стратегически цели. 

Ако искаме да сме пълноценно интегрирани в Европа, трябва да надскочим нашата ограда за прилагане на антикорупционни мерки и да черпим опит от добрите европейски практики, смята президентът.

Според него критерият за мястото ни там ще бъдат резултатите, които ще постигнем в борбата с корупцията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase