Снимка: БТА
fallback

Президентът Румен Радев заяви, че у нас се говори много за корупция, но се прави твърде малко.

"Когато усилията на бизнеса се насочват вместо в развитието на иновации и конкурентоспособност, към търсене на "подходящия" човек в държавната администрация, който срещу определен финансов стимул да реши спечелването на обществената поръчка, това е убийствено за бъдещето на нашата икономика", заяви държавният глава по време на международна конференция по темата.

Румен Радев каза още, че вниманието ни е насочено към Западните Балкани, европредседателството, Русия, а за корупцията няма почивен ден.

"Ако не се вземат мерки, тя се разраства като раково образувание", посочи президентът, който призова за широкомащабна законодателна инициативи за пресичането на корупционни схеми в реално време и безкомпромисно наказателно преследване на отговорните.

Президентът отново настоя за единен и независим орган, който да гарантира прозрачност на вземане на управленски решения, на собственост и разходване на публични средства.

По думите му е безспорно, че корупцията нанася огромни вреди на нашето общество. Тя овладява основни лостове на държавното управление и ги подчинява на частни интереси, генерира бедност и престъпност, ерозира доверието в държавата, възпрепятства икономиката и отблъсква инвеститорите, изреди Румен Радев.

Той посочи още, че в България корупцията се превръща в основна спирачка за развитието на стратегически цели. 

Ако искаме да сме пълноценно интегрирани в Европа, трябва да надскочим нашата ограда за прилагане на антикорупционни мерки и да черпим опит от добрите европейски практики, смята президентът.

Според него критерият за мястото ни там ще бъдат резултатите, които ще постигнем в борбата с корупцията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

94

Страшна корупция

преди 5 години

Радев и Борисов ако не знаят служителите от общините ЗНАЯТ. ЗА НАгло корупционите обекти по оперативни програми и еврофондове се класират само партиино подставени компании.Проектите се правят специално за тях поименно. АКо за тролеи в Плевен са били нужни около 25 000 000 лева похарчени са над 100 000 000 лева.. поименно

93

Отровиха народа

преди 5 години

АКо за ВиК трябваха 200 000 000 лева за доставка на качествена лечебна питейна вода проектантите мафиоти са ограбили през бюджета над 5 000 000 000 живи лева за канцерогенни водни цикли./подават, че са проектирали нарочно тръбопроводи с черни тръби от мазен полиетилен ниско налягане .За отравяне на водата са доставили остро токсични хлораторни станции..АКо ВиК приемат водните цикли цената на водата ще стане 300 пъти по висока от сегашната

92

Проектанска мафия са

преди 5 години

Българския народ е в лапите на проектанската мафия.Колкото по скъпи и по крупни са проектираните от тях обекти толкова повече стотици милиони крадат от народа проектантите мафиоти.АКо за едно сметище трябват 0.01 милиона лева те го проектират за 77 000 000 лева ограбени от народа през Бюджета по оперативна програма.Такса смет ако става стотици пъти по висока реално..Няма кой д а плати такава такса без да се разори.

fallback