Снимка: архив Bulphoto
fallback

Под надслов "Различни хора, равни права" ще се проведе тази година София Прайд.

"Лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансджендър и интерсекс хората (ЛГБТИ) в България са невидими за закона и това поражда правен вакуум, в който попадат нехетеросексуалните, транс и интерсекс хората. Наред с липсата на правна защита и признаване на редица техни права, страхът от отхвърляне и срамът от другостта все още съществуват и принуждават много ЛГБТИ хора да живеят двоен живот, като прикриват идентичността и личния си живот от семейство, колеги и приятели", твърдят организаторите.

Те настояват в посмото си, че мисията на София Прайд е ЛГБТИ хората да водят достоен живот и да изразяват себе си открито, наравно с всички останали.

Организаторите изтъкват, че София Прайд е възможност да хората с различна сексуална ориентация да комуникира с обществото по теми, които засягат ЛГБТИ хората.

Oще по темата

Подчертават и провала на българските партии от целия политически спектър да признаят и адресират проблемите на ЛГБТИ общностите в България. Липсва какъвто и да е диалог с парламентарно представените политически сили, което според организаторите оставя значителна част от българските граждани непредставени в демократичния процес.

Тази година София Прайд поставя фокус върху темата за любовта – съкровената любов, споделената и несподелената любов, любовта като дълг, любовта към децата, любовта към родителите, любовта към самите нас, любовта, която плаши, и любовта, която ни дава сили, любовта, която законът зачита, и любовта, която остава извън закона.

Днес общинският съветник от ВМРО Българско национално движение в СОС Карлос Контрера настоя вътрешното министерство да спре провеждането на прайда.

Според заместник-председателя на постоянната комисия по обществен ред и сигурност към Столичен общински съвет, съгласуването на провеждането на парада е допуснато при нарушаване на принципни положения на Закона за събранията, митингите и манифестациите, Закона за общинската собственост и Закона за МВР.

Преди дни и Българската Православна Църква обяви, че не е съгласна да се проведе "София Прайд" и пак показа "отеческа загриженост и призив към благочестие и неучастие в такава демонстрация на греха".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

112

Мел

преди 3 години

Хора стига сте се дразнили бре, хората просто се обичат. Ако аз почнах да казвам "Хетеросексуалните са против Бога. Да ги убием" няма ли да звучи тъпо? Всичките вие уж християни са много ***. Ако наистина уважавахте Бог, нямаше да носите полиестер, нямаше да ядете свинско и нямаше да си изневерявате един на друг..

111

Анонимен

преди 5 години

Гей съм тренирам имам хубаво тяло и се стремя се обличам добре хетеро тетенцата и колеги как си кривят шиите и мятат белтъци не е истина а ужким не проявяват любопитство

110

АаА

преди 5 години

Вижте коментара на Библията!!!1 Господ говори още на Моисея, казвайки:4 Моите съдби да правите, и Моите повеления да пазите, да ходите в тях. Аз съм Иеова вашият Бог.5 Затова, пазете повеленията Ми, и съдбите Ми, чрез които, ако човек прави това, ще живее. Аз съм Иеова.22 С мъжко да не легнеш като с женско; това е гнусота.30 И тъй, пазете заръчванята Ми, и не вършете никой от тия гнусни обичаи, които са се вършили преди вас, та да не се оскверниха в тях. Аз съм Иеова вашият Бог.67470

fallback