Снимка: архив Bulphoto

Под надслов "Различни хора, равни права" ще се проведе тази година София Прайд.

"Лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансджендър и интерсекс хората (ЛГБТИ) в България са невидими за закона и това поражда правен вакуум, в който попадат нехетеросексуалните, транс и интерсекс хората. Наред с липсата на правна защита и признаване на редица техни права, страхът от отхвърляне и срамът от другостта все още съществуват и принуждават много ЛГБТИ хора да живеят двоен живот, като прикриват идентичността и личния си живот от семейство, колеги и приятели", твърдят организаторите.

Те настояват в посмото си, че мисията на София Прайд е ЛГБТИ хората да водят достоен живот и да изразяват себе си открито, наравно с всички останали.

Организаторите изтъкват, че София Прайд е възможност да хората с различна сексуална ориентация да комуникира с обществото по теми, които засягат ЛГБТИ хората.

Още по темата

Подчертават и провала на българските партии от целия политически спектър да признаят и адресират проблемите на ЛГБТИ общностите в България. Липсва какъвто и да е диалог с парламентарно представените политически сили, което според организаторите оставя значителна част от българските граждани непредставени в демократичния процес.

Тази година София Прайд поставя фокус върху темата за любовта – съкровената любов, споделената и несподелената любов, любовта като дълг, любовта към децата, любовта към родителите, любовта към самите нас, любовта, която плаши, и любовта, която ни дава сили, любовта, която законът зачита, и любовта, която остава извън закона.

Днес общинският съветник от ВМРО Българско национално движение в СОС Карлос Контрера настоя вътрешното министерство да спре провеждането на прайда.

Според заместник-председателя на постоянната комисия по обществен ред и сигурност към Столичен общински съвет, съгласуването на провеждането на парада е допуснато при нарушаване на принципни положения на Закона за събранията, митингите и манифестациите, Закона за общинската собственост и Закона за МВР.

Преди дни и Българската Православна Църква обяви, че не е съгласна да се проведе "София Прайд" и пак показа "отеческа загриженост и призив към благочестие и неучастие в такава демонстрация на греха".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase