Снимка: Reuters
fallback

Гърция и Македония продължават преговорите по продължаващия от десетилетия спор за името на западната ни съседка. Именно името пречи на евроинтеграция на бившата югославска република.

Oще по темата

В последния месец се чуват ту оптимистични знаци за скорошно решаване на спора, ту новини за отдалечаване от решението.

На фона на това през уикенда многохиляден протест срещу преговорите за смяна на името на Македония заля улиците на Скопие. Хиляди, развяващи македонски знамена и флагове на опозицията, се събраха пред сградата на Министерския съвет в Скопие.

Някои от протестиращите носеха плакати, на които беше изписано: "Македония ще победи".

В разгара на продължаващите преговори Dnes.bg попита своите читатели: Ще се разберат ли Гърция и Македония за името на западната ни съседка? В традиционната ни анкета участие взеха точно 1389 души.

Оказа се, че близо половината от анкетираните (49%) са убедени, че гърците никога няма да отстъпят за името на Македония, така че едва ли скоро ще има крайно решение на спора.

Едва 12% са оптимистите, които са убедени, че благодарение на срещата в София в средата на май е ясно, че решението е близо.

Други 12% пък са умерени оптимисти и смятат, че решение по казуса ще има, но това няма да е в близките години.

За други 9% от анкетираните пък най-важна е ролята, която България се опита да изиграе в решаването на проблема, а самото му решение е въпрос на договорка между двете страни.

За отбелязване е и големият брой на хората, които не се вълнуват особено от темата – 18%. За тях балканските проблеми не заслужават толково голямо внимание и много по-важно е например наближаващото световно първенство по футбол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

67

Анонимен

преди 5 години

Нова Македония- народността им създадена след 1947, а държавата- след 1991

66

Анонимен

преди 5 години

Нова Македония- име което устройва всички ни!

65

Анонимен

преди 5 години

Гърция ги натиска в калта за да се върнат към Сърбия или обединение с Гърция.

fallback