Снимка: Олег Попов, Dnes.bg
fallback

Общ преглед

На протест със скелети в инвалидни колички излязоха родители на деца с увреждания. Този път те взеха повод от Деня на детето 1 юни, за да поставят исканията си за достойно съществуване на децата си.

Родителите издигнаха палатков лагер пред парламента под надслов "Системата ги убива“ и в знак на протест срещу действащата социална политика.

Лагерът е разположен точно пред служебния вход на Народното събрание. Така всички депутати, които идват или си тръгват от работа, могат да видят децата с увреждания и техните родители, съобщи bTV.

Основното искане на родителите е нов закон за децата и лицата с увреждания в България.

"С неговите разпоредби той ще укаже правилния начин, по който тези хора да бъдат оценени – не на базата на ТЕЛК решението колко не могат, а на базата на оставащите им потребности – колко те могат да бъдат полезни на себе си и на обществото", каза Росица Букова от Движение на българските майки.

Протестиращите настояват и за спазване на Конвенцията за правата на хората с увреждания и за създаване на електронен регистър. "Не се правят индивидуални оценки на децата и лицата с увреждания, а интегрираното образование е под всякаква критика", каза още Букова.

Протестът е безсрочен и ще продължи, докато бъдат приети исканията на хората.

При протестиращите дойде лидерът на БСП Корнелия Нинова, която каза също, че има нужда от промяна в системата. Нинова ще дари 600 лв. от своята заплата на възрастна жена, която отглежда сама двете си внучета, които са сирачета.

Вицепремиерът Томислав Дончев смята, че държавата наистина е длъжник на децата с увреждания, особено на тези, които навършват 18 години, защото помощите за тях спират, а реално потребностите им не намаляват и не изчезват.

Затова според него вече са започнали разговори в социалното министерство и се мисли за промяна в модела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

и с тях нищо

преди 5 години

Тук въпросът е с какво Бойко, като управник, е по-добър от Орешарски и Станишев?

15

Анонимен

преди 5 години

Вече втори ден Бойко Борисов се крие от медиите и не стъпва в парламента, за да отговори на най-важния въпрос: Успех или провал бе визитата му в Русия? Защо от тридневно посещението му в Москва инфарктно бе съкратено на еднодневно? И защо премиерът на България лъже?И докато чакаме отговорите, тази сутрин властта командирова в БНТ, Би Ти Ви и Нова телевизия трима министри Томислав Дончев, Владислав Горанов и Теменужка Петкова. По едно и също време тримата обсебиха телевизионния ефир, за да ни убедят какъв исторически успех е постигнал българския премиер и какви светли енергийни бъднини ни

14

Анонимен

преди 5 години

А какво постигна България начело с Орешарски и Станишев?

fallback