Снимка: bTV
fallback

Дворецът "Врана" на царското семейство, в който и днес живее експремиерът Симеон Сакскобургготски, постепенно ще се превърне в музей и ще бъде отворен за посетители.

Това обяви сестрата на Сакскобургготски княгиня Мария Луиза.

"Поне хората да помнят, че е имало нещо. Много неща се изтриват нарочно от миналото. Учебниците са бели. Понякога кажат – Борис, цар Борис да не кажат… И годините на комунизма ги няма в днешните учебници. Децата не знаят какво е било. Много е важно хората да знаят какво е било, за да не правят грешки в бъдещето. Но това ще продължи още във времето", каза тя пред bTV.

Oще по темата

Мария Луиза обяви, че години наред търси отговор на въпроса къде е гробът на баща й, цар Борис Трети, но среща само стена от мълчание.

"Идвам тук от 1990 година и съм питала президенти и други хора: "Знаете ли нещо?” –" Не.” "Знаете ли, кой разкопа баща ми тук от гроба и не го остави на мира?” –" Не!” - Една стена от мълчание.".

Княгинята допълва и че дори когато брат й, Симеон Сакскобургготски, е бил министър-председател, не е успял да научи какво е било направено с тялото на баща им.

"Това е нещо доста отвратително. Всеки има право да отиде на гроба на баща си или на майка си. Затова, когато майка ми почина, аз казах – "Дума да не става, да я погребат в България! Пак да направят такава гавра – Благодаря!”, спомня си още Мария Луиза.

Тя няма категоричен отговор и на въпроса кой всъщност уби баща й.

"Има много теории, гадания, измислици, но засега за жалост нищо не излезе наяве. Човек започва да елиминира: не са германците, защото макар че той се опъна на Хитлер и беше единственият човек – не казвам цар или президент, а човек и му каза: "Не изпращам българските войски на Източния фронт и не си давам евреите!” Никой друг не го направи. Това се крие разбира се, но и това ще излезе. Значи, не са германците, англичаните нямаха смисъл да го убият, защото баща ми опитваше да направи завой на Запад. Единственото, което може да се каже, че е от Изток. И аз съм убедена в това", обясни княгинята.

Тя все пак е убедена, че тайните около смъртта и гроба на баща й ще излязат някой ден.

Мария Луиза си спомня, че чичо й Кирил се грижил за семейството след като баща й починал.

"Като го осъдиха на смърт, ние бяхме тук във Врана, и го чухме по радиото и се разплакахме. Мама искаше да отиде да го види, да му заведе католически свещеник, но ѝ казаха: "Не може!” Няколко часа по-късно го убиха. Това не беше лесно за мама. След това дойдоха да ѝ изкажат съболезнования от правителството, че бяха убили девера ѝ", разказа още сестрата на Симеон Сакскобургготски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

78

българин

преди 5 години

Няма как миналото(трите Национални КАТАСТРОФИ,предизвикани от Кобурго тите и изсичането на Чамкория до подраст)да се изтрие, како Маро!!!Въпреки пълзящите твари,които се опитват да изопачат историята - стореното и последиците от него остават трайни следи за поколения напред !

77

дедо на 95 г

преди 5 години

Тези наистина *** за народа ни когато караха електрически колички и камиончета носеха лачени обувки ядяха сладолед и торти! ние гладувахме и работехме на нивите нямахме време за училище защото трябваше да се осигури прехраната на къщата ни за зимата.Образованието си взех през омразния ви социализъм когато масово беше предоставено на народа БЕЗПЛАТНО да учи.Така че аз съм живял в три соц.системи-царско време,социализъм и демокрация,която върна народа години назад като го профанизира и опрос

76

дедо на 95 г

преди 5 години

До vse edno И съм дядо и съм наистина на 95г ! Не си мисли че компютъра го владееш само ти.Аз помня златното царско вре в което нямахме какво да ядем нямахме обувки на краката си а свински *** в прословутото царско време ти хърльо знаеш ли какво ядеше обикновения българин-царевичен хляб твърд като камък който ти обелва венците до кръв лук някой див домат фасулът беше лукс а месото беше веднъж в годината и то на коледа! Не ми приказвай за живота който аз съм преживял а ти си чул за него!

fallback