Кадър: Bulgaria ON AIR
fallback

Голяма част от жилищата в България са пренаселени. Причините са няколко – една от тях е, че социалните жилища са малко. Не е и тайна, че голям процент от хората на възраст 25-35 години все още предпочитат да живеят с родителите си.

Какви са причините за това и кои са градовете, в които тенденцията е най-забележима? Коментар в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR от Иван Велков.

В големите градове по цял свят пренаселването е повече от видимо. Това се дължи донякъде на възможностите за работа и реализация, която малките населени места просто не могат да предложат. Според едно от последните изследвания до 2030 година трима от всеки петима ще живеят в градовете.

Това ще доведе до големи предизвикателства в социален аспект и необходимост от изграждане на нови сгради. Какво правят общинските власти, за да решат проблема, който не е от вчера? Къде се корени проблемът и как можем да стимулираме развитието и на малките населени места?

"Основната причина за този процес на изместване към големите градове е по-доброто заплащане и повечето възможности за работа", коментира Иван Велков.

Опустяването е най-забележимо в Северозападна България. Това води до редица проблеми, един от които е срив в икономиката. Как общините ще се справят с предизвикателството?

"Въпрос на седмици е да бъде избран начинът, по който ще изглежда бъдещото райониране. Това е проблем, който за жалост нашата икономика не успява да пребори със собствени средства. Трябва да се стимулира създаването на нови работни места извън големите градове", призова в "Директно" Иван Велков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

63

Анонимен

преди 5 години

Елате да видите в Североизтока! По един старец в жилище или пустеещи домове. А иначе има много нови строежи с табели "Продава се". Обаче желаещи няма. И живеещи под наем няма особено много.

62

До 58

преди 5 години

Този процент собствени жилища е висок, защото почти всеки има къща в някое село.Въпросът е , че в повечето случаи те не са атрактивни за живот.А в големите градове цените и наемите са скъпи и младите хора не могат да си ги позволяват.

61

Анонимен

преди 5 години

едно формално райониране няма да реши нищо, поредното преливане от пусто в празно, бягство от решения, тотална липса на визия и дъгосрочна политика. Парите от ЕС отидоха за напълно ненужни проекти и се наляха в определени партийни фирми. С тях можеше да се финансират редица дейности, като малки семейни ферми (примерно).

fallback