Снимка: Dnes.bg
fallback

Учени от Българската академия на науките настояват за цялостна реформа на данъчната политика, която според нов доклад за икономическо развитие и политики не работи ефективно. Има ли реални аргументи за отпадане на плоския данък и въвеждането на по-високи данъци за богатите?
 
"Ние настояваме за академичен и обществен дебат, който да прерасне в решение. Дебатът трябва да обхване икономическите среди, профсъюзите, работодателите и държавата. Никакви сериозни промени в данъчната система не трябва да се вършат прибързано. Пропорционалното облагане не означава ниско облагане", поясни икономистът доц. Виктор Йоцов от Икономическия институт при БАН.

Oще по темата


В студиото на "България сутрин" финансистът Мика Зайкова отбеляза, че и малкото пари, които събира данъчната ни система, не могат да бъдат оползотворени.

"Говорим за цялостна реформа в данъчната система. Диференцираното ДДС дава много добри резултати. Няма пряка връзка между данъчната система и инвестициите в страната. Бизнесът смята, че в чужбина е по-добре да се развива, заради ширещата се корупция в страната ни", посочи Зайкова. 

Икономистът Владимир Каролев също се съгласи, че е по-важна съдебната система в една държава от данъчната.

"Докладът на БАН беше приятна изненада. Съгласен съм, че трябва да се направи структурна реформа, пенсионна реформа и да се разбие монополът на НЗОК. Но нямаше анализ на данъчната система в този доклад. Фокусът е, че облагането на различните строеве е нечестно", обобщи той.

"Човек трябва да плаща пропорционално на това, което изкарва. Когато данъкът е висок, то той се разпределя от държавата. Ако държавата можеше да управлява по-добре парите ни, то още щяхме да сме Народна Република България. Човек работи повече, като гледа съседа си и вижда, че той изкарва повече пари, защото работи повече", подчерта още Каролев.

По думите на доц. Йоцов да се бори неравнопоставеността в доходите с данъчната система е глупост.

"Ако съчетаем прогресивната данъчна система с диференциация на ДДС и необлагаем минимален данък ще отбележим прогрес", завърши доц. Виктор Йоцов пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

78

Анонимен

преди 5 години

До 77Щом не можеш да посочиш нито една фирма от сивата икономика, на какво основание твърдиш, че има такава?!

77

До 76 дай имена ...

преди 5 години

Прав си - щом не са ти изброили всички фирми в България, които дават пари на ръка и сумите, които дават човека по човек, дата по дата и час по час, придружени със снимки със съгласието на сниманите, значи сива икономика в България няма ....

76

дай имена на фирми!

преди 5 години

До Сивата икономикаПосочи, моля, поименно фирмите, които плащат под масата! Пишеш неясно и обобщено, публикуваш твърдения без факти и редиш еднотипни постове един след друг.ИМЕНА на ФИРМИ, даващи пари под масата, МОЛЯ!

fallback